Boeren stelen dossiers bij inval in ministerie

Van een onzer verslaggevers ASSEN - Zo'n 150 boze varkenshouders hebben gisteren een inval gedaan in een gebouw van het ministerie van landbouw in Assen. Zij namen dossiers in beslag waarin onder andere de heffingen vermeld staan die boeren moeten betalen in verband met het omstreden mestbeleid.

Volgens de politie van Assen, die van een goed georganiseerde actie spreekt, maakten de actievoerders ook telefoonverbindingen onklaar. Minister Van Aartsen van landbouw heeft het optreden van de boeren in scherpe bewoordingen afgekeurd.

De varkenshouders drongen om kwart voor twee het gebouw binnen van het bureau heffingen van het ministerie van landbouw, dat de administratie van het mestbeleid bijhoudt. De boeren maakten een nog onbekend aantal dossiers buit met daarin volgens de politie van Assen 'privacy-gevoelige informatie van individuele boeren'. Ze zullen die pas teruggeven als regering en parlement met een in hun ogen goed mestbeleid komen. Woordvoerder Van den Brink: “De boerenoorlog is nu begonnen. Het is afgelopen met het mestbeleid van de overheid. Als die daar toch mee doorgaat, komen er meer acties.”

Minister Van Aartsen neemt de zaak hoog op. “Iedereen heeft het recht te demonstreren tegen voorgenomen beleid. Maar het gaat niet aan daarbij over te gaan tot deze grove vorm van diefstal, zeker waar het hier privacy-gevoelige informatie betreft van individuele boeren.”

De actie komt aan de vooravond van een grote manifestatie in Den Haag, georganiseerd door de boerenorganisatie LTO-Nederland en het comité Wij zijn het zat. Enkele duizenden boeren zullen vanmiddag protesteren tegen het mestbeleid. Aan premier Kok zal een petitie en een verzameling handtekeningen overhandigd worden. Het kabinet zal overigens pas volgende week een beslissing nemen over het toekomstig mestbeleid.

Het verzet begint massale vormen aan te nemen. Veehouders in West-Nederland zullen eind september tegen de regels in drijfmest gaan uitrijden. Het ministerie van landbouw zegt de actie nauwlettend te zullen volgen. Het uitrijden van drijfmest op grasland is dit jaar al vanaf september verboden.

De Nederlandse boeren kijken met jaloezie naar België. De Vlaamse deelregering heeft besloten de plannen om het mestoverschot terug te dringen te versoepelen. De normen voor het uitrijden van mest, toch al ruimer dan in Nederland, worden minder aangescherpt dan de bedoeling was.

De Vlaamse rooms-rode regering heeft deze week een overeenkomst gesloten met landbouw- en natuurorganisaties. Vol trots presenteerde milieuminister Kelchterman het akkoord. “Bij het oude mestactieplan was een dovemansdialoog ontstaan. Natuur en landbouw waren niet meer met elkaar in gesprek. Nu hebben ze elkaar op een zakelijke manier gevonden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden