Still uit de reclame van Farmers Defence Force.

Reclame

Boeren ontdekken de tv-commercial (en de Reclame Code Commissie)

Still uit de reclame van Farmers Defence Force.Beeld YouTube

Een groepje mannen en vrouwen wandelt door het grasland. “Wij staan voor kringlooplandbouw”, zegt een van hen. “Waar platteland en natuur samenkomen”, vult een ander aan. Ze figureren in een reclamespotje dat dit weekend op televisie wordt uitgezonden. De afzender: Caring Farmers, een vorig jaar opgericht verbond van boeren die streven naar natuur- en diervriendelijke landbouw.

De oplettende tv-kijker valt wellicht op dat het niet de eerste boerencommercial is die dezer dagen te zien is. Zo werd er al een spotje uitgezonden van Farmers Defence Force, bekend van hun krasse uitspraken. “Nooit pakten donkere wolken zich zó samen boven agrarisch Nederland”, stelt het FDF-spotje. “Politiek Den Haag nam nieuwe wetten aan tijdens de coronacrisis, die boeren hun toekomst afnemen.”

De Caring Farmers willen daar op antwoorden en een ander geluid laten horen. Zij zeggen te staan voor een landbouw “waar de biodiversiteit ieder jaar toeneemt” en “waar alle dieren buitenkomen”.

Oppassen met feitelijke beweringen

Toch is het oppassen geblazen met dergelijke feitelijke beweringen. Dat merkte de Nederlandse Zuivel Organisatie, die óók een reclamespotje bedacht heeft. Dat stelt dat ‘Nederland draait op zuivel’, en dat ons land zijn dijken heeft te danken aan harde werkers die hun arbeid alleen konden verrichten door genoeg melk te drinken. Die melk, meldt de zuivelorganisatie, is altijd afkomstig van gezonde dieren. Niet waar, meende Wakker Dier, want ook dieren met bijvoorbeeld klauwproblemen worden gewoon gemolken. De actiegroep stapte naar de Reclame Code Commissie en kreeg op dit punt gelijk.

Een unanieme boerenboodschap is uit de verschillende spotjes niet te destilleren: volgens de Farmers Defence Force wil “Den Haag de boeren om zeep helpen”, de NZO zegt dat “Nederland draait op zuivel” en de Caring Farmers willen naar een landbouw met minder dieren. Zoveel boeren zoveel wensen, lijkt het.

De Caring Farmers (met zo’n 130 aangesloten boeren) hebben hun spotje gefinancierd met crowdfunding. Het is zaterdagavond te zien rond het programma ‘Binnenstebuiten’ en zondag rondom ‘Tegenlicht’.

Lees ook:
Kringlooplandbouw? Deze duurzame boeren gaan het gewoon doen

Een groep boeren mocht de minister vertellen wat zij zich voorstellen bij duurzame landbouw. Het antwoord gaat sommigen van hen niet ver genoeg. Zij gaan nu op eigen kracht aan de slag als ‘Caring Farmers’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden