Boeren kunnen zelf wel voor een mooi landschap zorgen

Voor een duurzaam, mooi landschap moet de gemeenschap opdraaien, adviseert Alexander Rinnooy Kan van de Taskforce Financiering Landschap Nederland aan minister Gerda Verburg. De overheid betaalt, burgers betalen, boeren voeren uit en krijgen daarvoor betaald. Wat als we het nu eens omdraaien, en het landschap, als vanouds, zichzelf bedruipt?

Voorwaarde is dat er een levensvatbare lokale markt is. Als je bulk voor de wereldmarkt produceert, wat voor het overgrote deel van de landbouw nog het geval is, is schaalvergroting onvermijdelijk. En dat leidt tot verschraling van het landschap. Om de effecten van die schaalvergroting te compenseren moeten er dus knusse landschapselementen worden ingebouwd en omdat die geen waarde produceren moet daar extra voor betaald worden.

Luxe financiering, op en top. Gebaseerd op het idee dat ’de burger’ dat wel over heeft voor een mooi uitzicht en rust. Het zoeken is naar een manier van werken door de boeren die zo’n landschap spontaan voortbrengt.

Hier en daar in Nederland zie je dat al gebeuren, daar waar boeren weer voor de lokale markt gingen produceren. Productie voor verkoop én consumptie in de eigen streek leidt automatisch tot kleinschalige productie en (bio)diversiteit. Zo boeren lkkan leiden tot herstel van de oude meentes, maar ook tot nieuwe sociale verbanden tussen burgers en boeren, stad en platteland.

Bij die lokaal georiënteerde productie, verkoop én consumptie krijg je een landschap dat als vanouds verbrokkeld en dus aantrekkelijk is. Nostalgie? Romantiek? Lokaal gerichte productie zou wel eens noodzakelijk kunnen worden gezien vanuit het gezichtspunt van uitputtende olievoorraden (transport!) en toenemende onrust in de wereld.

We moeten ons zelf weer leren voeden met betaalbare en gezonde producten uit een renderend landschap. Samen. Zet daar op in als overheid, buffer ons voor de toekomst met lokaal georganiseerde voedselzekerheid. En het fraaie landschap krijg je er gratis bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden