Boeren krabben zich achter de oren bij plannen Dijksma

'Ligt mijn akker wel in het focusgebied?'

Zijn herenboerderij aan de dijk bij Holwerd is precies 20,1 kilometer verwijderd van het Lauwersmeer. Maar valt het bedrijf waarop akkerbouwer Jan Idsardi aan agrarisch natuurbeheer doet dan onder de focusgebieden die staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw en natuur) voor ogen heeft?

Zij maakte gisteren bekend dat de natuursubsidie aan individuele boeren vervalt en dat daarvoor een stelsel komt waaraan alleen nog agrarische collectieven kunnen deelnemen. Hun land moet als buffer kunnen dienen tussen harde landbouw en natuur, of een verbinding vormen tussen twee reservaten. "Ik zou niet weten of mijn bedrijf dicht genoeg bij natuurgebied het Lauwersmeer ligt. We wachten af."

Duizenden boeren moeten zich gisteren achter de oren hebben gekrabd bij het lezen van de plannen die Dijksma voor de sector heeft bedacht. Jaarlijks gaat er 50 miljoen euro richting natuurbeherende boeren. Maar hoe hoog zal dat bedrag in 2016 zijn? En welke boeren komen in aanmerking?

Idsardi heeft zich afgelopen jaren met negen collega's ingezet om boer en burger nader tot elkaar te brengen en hun bedrijven toekomstbestendiger en duurzamer te maken. Ze willen een voor 80 procent gesloten kringloop voor voer, mest en grond. Op hun land krijgt de natuur hier en daar de vrije hand, kunnen weidevogels rekenen op bescherming en zorgen schapen als natuurlijke grasmachines voor de dijken.

"Wij werken al in een collectief, dus we zouden voor de nieuwe samenwerking in aanmerking kunnen komen", zegt Idsardi. "En ook de kwaliteit van de natuur is verbeterd. Maar de locatie van onze bedrijven blijft dus spannend. Liggen die niet te geïsoleerd, volgens het stelsel van Dijksma?"

Siem Jan Schenk, bestuurder van boerenorganisatie LTO, was gisteren opvallend positief over de plannen van Dijksma. "Het moet anders én het moet doelgerichter, daar zijn we het mee eens", aldus Schenk. "De kern van het nieuwe systeem is dat gewerkt gaat worden met samenwerkingsverbanden, waarin boeren de krachten bundelen met de natuurorganisaties."

Volgens Ben Koks, die zich in Noord-Nederland met zijn werkgroep Grauwe Kiekendief al 23 jaar inzet voor zeldzame akkervogels, zet Dijksma een belangrijke stap naar een efficiënt agrarisch natuurbeheer, maar moet ze zich niet rijk rekenen. "Het heilig geloof in het collectief kan haar opbreken. Ik weet uit ervaring dat maar vijf van de 150 agrarische natuurverenigingen naar behoren functioneren. Maar met de samenwerking met natuurorganisaties en onder regie van de provincie heb ik daar een goed gevoel over."

Ook Klaas Sietse Spoelstra, die in Friesland met natuurbeheerders, boeren, wetenschappers, en burgers en kunstenaars het cultuurlandschap beschermt, waarschuwt voor de geringe kwaliteit van de collectieven. "We moeten boeren met name ondersteunen in hun ondernemerschap. Met natuurbeheer ontstaan nieuwe streekproducten, waarnaar een enorme vraag is. Maar je moet de kansen als boer natuurlijk wel zien."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden