Boerenprotest

Boeren komen op 18 december in actie, stikstofplannen komen pas na de kerst

Luchtfoto van de wegen rond De Bilt eind oktober.  Beeld ANP
Luchtfoto van de wegen rond De Bilt eind oktober.Beeld ANP

Boeren gaan op 18 december actievoeren. Dat is gisteravond besloten tijdens een overleg van actiegroep Farmers Defence Force (FDF), zo meldt RTV Drenthe.

Wat ze precies gaan doen is alleen nog onbekend. Eerder werd bekend dat Farmers Defence Force van plan is de Nederlandse voedselvoorziening te ontregelen, door wegen naar distributiecentra van supermarkten te blokkeren. De actiegroep wil nu niet bevestigen dat ook daadwerkelijk te gaan doen. “Dat zou een optie kunnen zijn, maar we hebben een groot aantal locaties op het oog”, laat FDF-vicevoorzitter Jos Ubels aan RTV Drenthe weten. “We komen later met de exacte details.”

Farmers Defence Force heeft dinsdagavond nog een gesprek met het Landbouw Collectief, een koepelorganisatie van agrarische belangenclubs. Daarnaast staat er voor vrijdag in Amsterdam een actie van Agractie op de Dam gepland. “We willen daar eerst de aandacht aan geven.”

Maandag staat ook een ontbijt met premier Mark Rutte en met minister Carola Schouten (Landbouw) gepland met een groep boeren van het Landbouw Collectief. “We zouden nog van de actie kunnen afzien, want het is nog niet de 18e. Maar gepraat hebben we wel al genoeg, ze moeten dan wel met daden komen.”

‘Stikstofmaatregelen boeren later’

Het kabinet komt ondertussen pas in januari met het beloofde pakket aan stikstofmaatregelen die vooral de agrarische sector zullen treffen. De coalitiepartijen moeten nog veel afstemmen over dit politiek gevoelige onderwerp, maar ook berekeningen en de uitwerking van voorstellen vragen meer tijd.

De stikstofplannen voor de landbouw zijn daarom “grotendeels” pas na de kerst rond, melden ingewijden na berichtgeving in AD. Voorstellen voor drempelwaarden, plannen voor natuurgebieden en afspraken met provincies worden wel al in december naar de Tweede Kamer gestuurd.

Voorstellen voor de boerensector, zoals richtlijnen voor het opkopen van boerenbedrijven, komen naar verwachting in januari. Het kabinet wil vaart maken met de plannen, ook omdat de boeren erop aandringen dat snel duidelijk wordt waar ze mee te maken krijgen. Maar de maatregelen voor de landbouw liggen politiek gevoelig. De standpunten van de vier regeringspartijen lopen sterk uiteen.

Lees ook:

De boeren dreigen de voedselvoorziening rond Kerstmis lam te leggen

De gemoederen leken wat te bedaren in agrarisch Nederland, maar boze boeren kondigen een nieuw protest aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden