Boeren in zuidelijk Afrika hebben profijt van suikercontract

utrecht – - De Suiker Unie en ontwikkelingsorganisatie Solidaridad hebben gisteren een samenwerkingsovereenkomst gesloten die de rietsuikerboeren in zuidelijk Afrika ten goede komt.

Met de expertise van de Suiker Unie, dat weer een onderdeel is van de coöperatie Cosun, worden de kleine boeren in de regio geholpen hun teeltmethoden te verbeteren. Ze kunnen daardoor op meer verantwoorde wijze produceren en de opbrengsten verhogen. Met de verbeterde kwaliteit van de ruwe suiker krijgen de rietsuikerboeren ook makkelijker toegang tot de Europese markt.

Met name de Europese levensmiddelensector stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de suiker. De Suiker Unie verwerkt nu vooral suikerbieten in haar fabrieken. De vraag naar suiker in Europa is zo groot, dat er ruimte is ontstaat voor suiker uit Afrika.

Het bedrijf wil de voedselketen duurzamer maken en de positie van de boeren verbeteren. Ook voor andere producten – van vis tot soja – werken bedrijven aan verbetering. Daarover praten wereldwijd ontwikkelingsorganisaties, vakbonden en het bedrijfsleven aan ’ronde tafels’. Voor suiker is dat het Better Sugarcane Initiative (BSI). De BSI ontwikkelt een mondiale gedragscode voor verantwoorde teelt van suikerriet die eind dit jaar voor het eerst zal worden toegepast. Leden van de BSI zijn suikerproducenten in diverse landen, grote voedingsbedrijven, oliemaatschappijen en organisaties als WWF en Solidaridad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden