Pamflet

Boeren en bankiers doen oproep aan nieuwe kabinet: stimuleer duurzame landbouw

Een trekker met een kar vol stro. Beeld Kees van de Veen
Een trekker met een kar vol stro.Beeld Kees van de Veen

Het nieuwe kabinet moet een minister van ruimte, landbouw en natuur aanstellen, vinden boeren, bankiers, wetenschappers en natuurorganisaties.

Emiel Hakkenes

Een veelkleurige coalitie van boeren, natuurorganisaties, wetenschappers en topmensen uit het bedrijfsleven vraagt van het nieuwe kabinet maatregelen en geld om boeren en tuinders te helpen bij de transitie naar een duurzame landbouw. De groep, die bijeengebracht is door oud-landbouwminister Cees Veerman, doet daar zelf aanbevelingen voor.

In een woensdag gepubliceerd pamflet pleit de groep voor een breed gedragen ‘nationaal ruimte- en landbouwakkoord’, waarin gezonde bodems, een gevarieerd landschap en biodiversiteit voorop staan. Ook zou er een ministerie van ruimte, landbouw en natuur moeten komen, zodat urgente vraagstukken als klimaat, stikstof, biodiversiteit en duurzame voedselproductie tezamen aangepakt kunnen worden. Naar schatting is hiervoor jaarlijks 1,5 tot 2 miljard euro nodig.

Cees Veerman Beeld
Cees VeermanBeeld

Het pamflet is ondertekend door 29 personen en organisaties, waaronder de Rabobank, Triodos Bank, Friesland Campina en Natuurmonumenten. Ook boerenactiegroep Agractie steunt het pamflet, maar het radicalere Farmers Defence Force behoort niet tot de ondertekenaars. Verder hebben enkele oud-bestuurders uit de agrarische sector zich achter de oproep aan de nieuwe regering geschaard, maar LTO Nederland niet.

De burger moet een ‘eerlijke prijs’ betalen

De groep pleit voor wettelijk vastgelegde doelen op het gebied van klimaat, biodiversiteit, lucht, bodemgezondheid, water en landschap. Deels zijn die er al. Het pamflet stelt echter: “De verschillen in invalshoeken, wetgeving en aansturing leiden tot verwarring, vertraging en grote ecologische, economische en maatschappelijke schade. Ze leiden tot polarisering omdat mensen geen grip meer hebben op hun leefomgeving. En ze geven evenmin voldoende duidelijkheid voor ondernemers die willen investeren voor de lange termijn.”

Opvallend is dat de groep stelt: “Maximale fysieke landbouwproductie is geen doel op zich.” Voor de boeren betekent dit dat zij ook (meer dan nu) beloond moeten worden voor het onderhouden van het landschap en de natuur. Wie duurzaam boert, moet volgens het pamflet extra beloond worden en op niet-duurzame productie moet een heffing komen. Ook de burger moet een bijdrage leveren door voor voedsel een ‘eerlijke prijs’ te betalen, waarin de milieu- en gezondheidseffecten meetellen.

Lees ook:
Zoveel spelers in het landschap, daarvoor is een commissaris nodig

Zoveel partijen zijn betrokken bij de inrichting van het landschap, dat het nieuwe kabinet een lange termijn aanpak moet organiseren, adviseren Jan Willem Erisman en Cees Veerman.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden