Boeren beginnen rechtszaak tegen provincie Brabant

Beeld ANP

De boerenorganisatie ZLTO spant een rechtszaak aan tegen de provincie Brabant. ZLTO vecht de nieuwe milieuregels voor veehouders aan, waartoe de Provinciale Staten van Brabant vrijdagnacht besloten. Een collectief van varkenshouders overweegt een schadeclaim tegen de provincie in te dienen.

De provincie Noord-Brabant wil versneld komen tot een duurzame veehouderij. Daarom moeten boeren hun veestallen milieuvriendelijk maken, zodat ze minder ammoniak en fijnstof uitstoten. Eerder spraken de boeren en het provinciebestuur af dat dit in 2028 gedaan moest zijn. Nu heeft de provincie bepaald dat het al in 2022 moet.

Volgens ZLTO is dat financieel onhaalbaar en zullen veel Brabantse boeren hierdoor failliet gaan. Bovendien verwacht de boerenorganisatie dat de opgelegde normen voor uitstoot alleen te behalen zijn met maatregelen die ten koste van het dierenwelzijn gaan.

De provincie heeft ook bepaald dat boeren hun veestal in de toekomst alleen mogen uitbreiden als er elders een grotere stal wordt afgebroken. Op die manier moet het aantal dieren in Brabant omlaag gaan. Ook mogen er voorlopig geen nieuwe geitenstallen worden gebouwd, omdat die te veel risico’s voor de volksgezondheid opleveren.

Draconische maatregelen

“Wij maken sowieso een gang naar de rechter”, reageerde ZLTO-voorzitter Hans Huijbers op het besluit van de provincie Noord-Brabant. Voorzitter Ingrid Jansen van het varkenshouderscollectief sprak van ‘draconische maatregelen’ zonder wettelijke grondslag.

De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische Ontwikkeling, Energie en Bestuur) meent dat alle zorgen en protesten van boeren meegewogen zijn in het uiteindelijke besluit van de provincie. “Ik wil mijn schouders zetten onder de veehouderij van de toekomst”, stelde zij dit weekend. Spierings hoopt dat de strenge Brabantse richtlijnen landelijk navolging zullen krijgen.

Lees ook: In Brabant is de veehouderij uit haar voegen gebarsten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden