'Boerderij kan steuntje in de rug van de kerk goed gebruiken'

De kerk moet boerderijen adopteren. Dat bepleit Martine Vonk, die onlangs aan de Vrije Universiteit promoveerde op een onderzoek naar de duurzame levensstijl van religieuze groepen.

Waarom zouden boeren en kerken elkaar op moeten zoeken?
"Zowel de boer als de kerk wordt daar beter van. Boeren hebben het zwaar - per dag stopt er vierenhalve boerderij. Ze staan voor de keuze tussen schaalvergroting of duurzame landbouw, en aan beide opties kleven grote financiële risico's. De boer kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Ook kerkleden hebben iets te winnen. Als zij zien wat er op het boerenerf gebeurt, leren ze het verhaal achter hun voedsel weer kennen. Zo weet je zeker dat daar niets geks mee gebeurt."

Hoe stelt u zich zo'n adoptie voor?
"Als een boerderij in het dorp of de stad het lastig vindt om duurzamer te gaan werken, kan de kerk daar bij helpen. Ze kan bijvoorbeeld fondsen verzamelen voor een boer die de sprong wil wagen, maar daar een nieuwe schuur voor nodig heeft. Kerkleden kunnen natuurlijk producten van de boer kopen. Of ze kunnen meehelpen op de boerderij, met zaaien en oogsten. Het lijkt me ook goed als mensen bidden voor de boerderij, maar het moet daar niet bij blijven."

De kerk heeft zelf toch ook niet veel financiële middelen?
"Volgens mij zijn er heel wat kerken die nog wel geld hebben. Veel hervormde kerken hebben pachtgrond in bezit, die ze ooit uit erfenissen hebben ontvangen. Nu verhuren ze de grond vaak, maar ze zouden die ook beschikbaar kunnen stellen aan boeren."

Denkt u dat de de kerk dat wil?

"Kerken zijn zich nog weinig bewust van de zorg voor het milieu. Er wordt nooit gepreekt over praktische zaken. In mijn beleving moet geloof zich juist uiten in wat je koopt in de supermarkt en in wat voor auto je rijdt. Ik roep de kerk op mensen meer de spiegel voor te houden. Maar we zijn niet van het instituut 'kerk' afhankelijk. Individuele gelovigen kunnen ook zelf aan de slag gaan. Ik kreeg al een telefoontje van iemand die met een boerderij in gesprek wil gaan."

Hoe komt u op dit idee?
"Ik ben boerendochter, en ik hou erg veel van de kerk. Voor mijn promotieonderzoek was ik onder meer op bezoek bij de Amish. Zij leven zo duurzaam omdat ze nederigheid hoog in het vaandel hebben. Je moet niet als hoogmoedig mens de aarde uitbuiten, zeggen zij. En je niet meer toe-eigenen dan je toekomt.

Binnen de gemeenschap van de Amish staat iedereen altijd voor elkaar klaar. Als iemand financiële problemen heeft, lossen ze die gezamenlijk op. Ook bij de trappisten, de agrariërorde binnen de benedictijnen, zag ik dat hun waarden zich heel praktisch uiten. Zij houden scharrelvarkens. We moeten geen kopie van de Amish worden. Maar in de kerk komen mensen wekelijks bij elkaar die dezelfde waarden delen. Samen ergens achter gaan staan, kan veel opleveren."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden