Boer zoekt vrouw, maar vooral een terras

Eigenlijk had ik 'Boer zoekt vrouw' al van mijn kijklijstje geschrapt. Het zesde seizoen, ik geloofde het wel. Dus besloot ik: dit najaar geen broeierige hooibergen en traag tuffende tractoren.

Totdat ik een persiflage zag van cabaretiers in 'DWDD' en ik in vrolijk lachen uitbarstte. Boer Aad (Remko Vrijdag): "De KRO zet mij neer als een botte, om zich heen schietende, saté prikkende, distels stekende, vrouwonvriendelijke, horkerige boer, terwijl dat alleen maar mijn softe kant is. De echte Aad wordt er telkens uitgeknipt." En boerin Henrieke (Martine Sandifort): "Bert en ik hebben een literaire wandeling gemaakt door Parijs. Onderwijl hebben we gesproken over het kubisme, dat is echt mijn ding, maar op tv zie je daar niets van terug." Homoboer Willem (Bas Hoeflaak) was evenmin tevreden: "Ik moet verplicht sandalen met sokken aan. Ze schilderen mij af als een knuffelnicht, terwijl ik in het echt een leernicht ben van jewelste. Bij het afscheid van Jacob hebben we nog een complete gangbang gehouden, maar dat monteert de KRO er allemaal uit."

De persiflage is Matthijs van Nieuwkerks zoete wraak op de KRO. Die weigerde nog langer 'BzV'-beelden te leveren aan de Vara, omdat Van Nieuwkerk onrespectvol met de boeren zou zijn omgegaan. Yvon Jaspers schuift niet meer aan als tafeldame en is inmiddels opgevolgd door Gerdi Verbeet. Zou de KRO al spijt hebben van de boycot? Jaspers' commerciële bijverdienste met 'Kakelbont'-serviezen wordt nu vilein aan de kaak gesteld. Henrieke: "Ik moest in Disneyland per se in zo'n grote theekop gaan zitten, zodat Yvon Jaspers haar servies kon promoten." Van Nieuwkerk heeft weer bewezen wat de kracht is van zijn formule: voortdurende vernieuwing door creatief denken. Ook als het even niet meezit.

En dat ontbreekt nu precies aan 'BzV'. Nieuwsgierig gemaakt door het boerencabaret schakelde ik zondag toch maar even in, en ik zag exact hetzelfde als in alle voorgaande seizoenen. Oké, er zit nu een gayfarmer in, wat misschien goed is voor de boeren-emancipatie, maar het is toch ook een beetje obligaat. Als je lang niet hebt gekeken, zie je pas echt hoe weinig er gebeurt in dat uurtje televisie. De boeren en hun partners waren op citytrip en dat ging als volgt. Aad, in Hamburg: "Dat het zo druk is hè op de terrassies hier. Maar ja, in Amsterdam of Den Haag is het ook druk op de terrassies." Martin en Wilma slenterden door Krakau. Zij: "Terrasje pakken, even wandelen, en dan wéér een terrasje pakken, dat hoort er voor mij helemaal bij op vakantie." Zo ook voor Henk en Fiona op Malta. Henk: "Koffie met gebak?" Fiona: "Alleen koffie." Henk: "Echt geen gebak?" Fiona: "Nee, gewoon koffie." Willem en Klaas maakten een tochtje te paard door Zwitserland. Klaas: "Net 'Brokeback Mountain' hè, met al die bergen en schapen?" En toen was het al weer tijd voor, precies, een terras. Willem: "Maar even in de schaduw hè?" Klaas: "Ja, maar dan zitten we naast elkaar. Is dat niet een beetje gek?" Willem: "Da's toch gezellig?!" En zo druppelden de vakantiebelevenissen de huiskamer binnen, traag als boerenappelstroop aan een houten lepel. Er kijken nog steeds vier miljoen mensen, maar ik ben klaar met 'Boer zoekt Vrouw'. Mij te uitgemolken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden