Boer stookt woonwijk warm met koeienmest

Een verse lading mest wordt in Zeewolde voor energiewinning naar de vergister vervoerd. (Trouw) Beeld
Een verse lading mest wordt in Zeewolde voor energiewinning naar de vergister vervoerd. (Trouw)

De gemeente Zeewolde geeft het goede voorbeeld: een hele wijk wordt verwarmd met behulp van een mestvergister bij een lokale boer.

„In feite gaat het om een natuurlijk proces dat al zo oud is als mest zelf. Want mest op het land levert ook methaan. Wat wij doen is dat methaan in de vergister opvangen”, zegt Klaas de Jong.

De Jong is namens Essent betrokken bij het project in Flevoland. In samenwerking met melkveehouder Gerrit-Jan van Beek heeft Essent een boerenbedrijf geschikt gemaakt voor energiewinning uit koeienmest. Samen zorgen zij voor energie voor de eerste woonwijk in Nederland met honderd procent groene warmte.

De techniek is niet nieuw. In de jaren tachtig werd er al mee geëxperimenteerd, maar zij kon destijds niet rendabel gemaakt worden. Nu wel: „De energie is een tikje goedkoper dan normale energie. De prijs is weliswaar afhankelijk van schommelingen bij andere energieprijzen, maar dit is de toekomst.”

De Polderwijk te Zeewolde heeft nu vierhonderd gezinnen die door de boer van warmte worden voorzien. Op termijn zullen dat er drieduizend zijn. De energie wordt geproduceerd met behulp van een mestvergister op het land van de boer. Die vergister wint methaangas (biogas) uit mest in twee grote silo’s. Het gas wordt via een vijf kilometer lange leiding naar de warmtecentrale van Essent bij de Polderwijk gepompt en daar gebruikt voor duurzame elektriciteitsproductie.

Daar blijft het echter niet bij. De centrale staat dicht bij de wijk, waardoor het warme koelwater ook benut kan worden. Het komt op een temperatuur van zeventig graden de wijk binnen, geeft daar zijn warmte af en stroomt dan terug naar de centrale voor hergebruik. „Het koelwater vormt een afgesloten systeem. De afgegeven warmte wordt gebruikt voor verwarming en de douche”, verklaart De Jong.

De mest van de honderdveertig koeien van Van Beek wordt in de silo’s gepompt. Daar kunnen er eventueel andere biologische producten aan worden toegevoegd. „Momenteel mengen we de mest met maïs, grasafval en glycerine –een afvalproduct van een vetverwerkingsbedrijf in Dronten. Maar bijna alles kan erin, ook zonnebloemolie en producten van de supermarkten die onverkoopbaar zijn omdat het etiketje scheef zit”, stelt De Jong.

Van Beek vult aan: „Een fabriek in Putten koopt onverkoopbare levensmiddelen op, scheidt machinaal de inhoud van de verpakking en wij krijgen vervolgens de te vergisten delen per tankwagen aangevoerd.”

De silo’s worden permanent op negenendertig graden gehouden, de optimale temperatuur waarop een bacterie voor methaangas kan zorgen. Het is een natuurlijk proces en levert zo dus ’biogas’ op. Daarnaast komt er zwavel vrij, terwijl ook een deel van de mest over blijft. Die twee bestanddelen gaan samen weer het land op als een soort kunstmest. „Echt alles wordt dus hergebruikt”, aldus De Jong.

Van Beek produceert met het biogas per jaar omgerekend acht tot tien miljoen kilowattuur elektriciteit en warmte. In drie uur leveren zijn silo’s genoeg energie voor een heel jaar voor een gezin.

Meer gemeenten willen ondertussen overgaan op duurzame energie. De Jong: „In de Polderwijk wordt zelfs meer energie geproduceerd dan straks voor de hele wijk met drieduizend gezinnen nodig is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden