Boer profiteert van nevenactiviteiten

amsterdam – Boeren die nevenactiviteiten opzetten, zoals zorg, recreatie, natuurbeheer of een winkel, halen daaruit gemiddeld 60 procent extra omzet. Dit staat in een onderzoek van de Wageningen Universiteit dat vandaag wordt gepubliceerd.

Bij 120 boeren die werden ondervraagd steeg de omzet gemiddeld met 195.000 euro. „De activiteiten leveren een aanzienlijke bijdrage aan het gezinsinkomen, gemiddeld 40 procent”, aldus de onderzoekers. De agrarische omzet was gemiddeld 325.000 euro en deze inkomsten lijden niet onder de opzet van nieuwe sectoren.

Tussen een kwart en eenderde van de boeren in Nederland heeft nevenactiviteiten. Volgens projectleider Han Wiskerke groeit deze ontwikkeling sterk. „Wij doen al een tijdje onderzoek naar multifunctionele landbouw, ook in andere Europese landen. Mijn ervaring is dat de betekenis voor boeren en voor de plattelandseconomie wordt onderschat.”

De onderzoekers signaleren dat het meestal niet de kwakkelende of stoppende ondernemers zijn die bij gebrek aan agrarische inkomsten nieuwe activiteiten ontplooien. Het zijn de succesvolle, creatieve ondernemers die er iets naast gaan doen.

Vooral vanwege de behoefte aan meer contact met burgers en consumenten beginnen boeren in nieuwe sectoren. Boeren ’herontdekken’ de betekenis van ’toegevoegde waarde en beleving’. „De ruimere marges op nieuwe producten en diensten maakt boeren minder kwetsbaar voor de grillen van de wereldmarkt en dragen bij aan extra arbeidsplezier”, staat in het rapport. „Multifunctionele landbouw is een bedrijfsmodel dat in staat is om de decennialange trend van arbeidsuitstoot in de landbouw een halt toe te roepen”, concludeert Wiskerke.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden