Boer Jan Kromwijks brug opent weg naar de Lopikerwaard voor verstedelijkt Utrecht.

Concurrentie voor Trouws natuurtochten: sinds deze zomer is de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond inzetbaar in Utrecht en het Gooi. Of we het nou leuk vinden of niet, dankzij de samenwerking tussen de provincie Utrecht en de Fietsersbond kan iedereen zijn of haar eigen fietsroute kiezen. De gebruiker maakt zelf een kaartje en krijgt er een routebeschrijving, compleet met het aantal afgelegde kilometers, bij.

door Onno Havermans

Met de Routeplanner komt een al jaren gekoesterde wens van de bondsleden uit. Automobilisten zijn al lang gewend met behulp van de computer te zoeken naar de kortste route van A naar B. Of de mooiste. Fietsverbindingen zijn echter nog vrijwel niet verwerkt in databases. Behalve in Utrecht dus.

Drie jaar geleden is de provincie begonnen met het project Op de Fiets! om het fietsgebruik, ook voor woon-werkverkeer, te stimuleren. Als wegbeheerder doet de provincie dat door ontbrekende schakels aan te leggen en fietsonvriendelijke straten of kruisingen te verbeteren. En samen met de vrijwilligers van de bond worden alle fietspaden en autoluwe wegens in kaart gebracht. Via links op de websites van de provincie en de bond kan elke fietser putten dit netwerk.

Voorlopig zit de cartografie-afdeling van Trouw nog niet zonder werk, want de fietsrouteplanner is nog beperkt tot Utrecht en het Gooi. Van Amersfoort tot Veenendaal is geen probleem, daar voert de planner de fietser over het brede nieuwe fietspad langs het Valleikanaal, dat vorig jaar is opgeleverd. Maar wie de aangrenzende Veluwe op wil, heeft niets aan deze vraagbaak. Nog niet, want de Fietsersbond werkt aan uitbreiding in andere provincies. Dat is ook zeer wenselijk, beaamt projectleider Joke Kleijweg van Op de Fiets!. ,,Andersom is het voor ons zaak om aan te sluiten op de fietsknooppunten op de Veluwe en in het Gooi. Hun systeem van bewegwijzering is een groot gemak onderweg en het is voor fietsers natuurlijk prettig wanneer dat in het hele land hetzelfde is.”

De provincie Utrecht investeert in betere fietsverbindingen, zoals die langs het Valleikanaal, maar zoekt voor de uitvoering telkens samenwerking met partners als de Dienst Landelijk Gebied van het rijk. Kleijweg overlegt met Rijkswaterstaat over de inzet van de oude brug over de Lek bij Nieuwegein, langs de snelweg A2 (knooppunt Vianen). ,,Daar willen we een fietsbrug van maken. Dat kan vrij eenvoudig, want alleen de op- en afritten ontbreken, Nu ie er nog ligt, moeten we daar gebruik van maken.”

Even verderop, bij IJsselstein, heeft de provincie samen met de gemeente en het recreatieschap Stichtse Groenlanden een brug voor fietsers en wandelaars laten leggen over de Hollandse IJssel. Deze Meerlobrug is gisteren in gebruik genomen. Hij opent voor fietsers uit het verstedelijkt gebied (Utrecht, Nieuwegein) de weg naar de Lopikerwaard.

De brug verbindt de weg op de Noord IJsseldijk met het fietspad op de Zuid IJsseldijk en loopt langs de jachthaven Marnemoende, die gisteren ook officieel is geopend. Het is een prima plek om een fietstocht te beginnen en te eindigen langs een route die met de planner is uitgestippeld.

Jan Kromwijk is eigenaar van de jachthaven. Tien jaar geleden hield hij hier nog koeien en varkens. ,,Toen we hoorden dat de provincie dit gebied had aangewezen voor natuur en recreatie, zijn we eerst op zoek gegaan naar een andere plek om te boeren, in Drenthe of Groningen. Tot we bedachten dat we geen boer hoefden te blijven, maar konden meeveranderen met het gebied. De strakke ligging aan de Hollandse IJssel was een handicap bij het boeren, maar het is goed voor de recreatie.”

Hoewel hij van huisuit niets heeft met watersport, begon Kromwijk zes jaar geleden met een compagnon met de ontwikkeling van zijn haven. ,,We hebben kennis opgedaan door tientallen jachthavens te bezoeken, maar ik heb ook de hulp ingeroepen van adviesbureau Arcadis en een landschapsarchitect. In 2002 zijn we met het bedrijf gestopt, in 2004 begonnen we met de winterstalling en vorig jaar lagen de eerste boten in het water. Het loopt boven verwachting goed.”

Vorige maand is het restaurant geopend, waarvoor Kromwijk een andere partner heeft. Vanaf het terras is het uitzicht weids en dat blijkt te trekken.,,Op zondag zijn hier vaak veel kijkers, dan zijn onze 180 parkeerplaatsen wel vol. Het is landelijk, maar je zit hier nog geen vijf kilometer van knooppunt Ouderijn. Er is grote behoefte aan ontsluiting van het stedelijk gebied, zeker als straks Leidsche Rijn klaar is, waar 90.000 mensen komen te wonen.”

Vandaar de Meerlobrug, die vanaf het begin in de plannen van Kromwijk heeft gestaan. ,,Het was een inkoppertje voor de provincie. In alle procedures en vergunningen heeft de brug meegelopen. Meestal vergeet de overheid aan de ondernemers te denken. Maar dit vond de overheid een goede plek voor een brug. Aan de overkant begint een vrijliggend fietspad naar Montfoort. De Stichtse Groenlanden hebben voor hun fiets- wandel- en kanoroutes door de Lopikerwaard vier opstappunten: in Montfoort, Oudewater, Polsbroek en Lopik. Wij worden het vijfde routepunt.”

Ook Joke Kleijweg van de provincie Utrecht is enthousiast over de samenwerking. ,,De overheid loopt vaak achter ontwikkelingen aan, dan duurt het ook lang voordat vergunningen en afspraken rond zijn. Maar hier zijn we samen opgetrokken met de ondernemer, en dat heeft goed uitgepakt.”

De Fietsrouteplanner is te vinden op www.fietsersbond.nl , onder het kopje ’aanrader’.

Op www.provincie-utrecht.nl/ , onder ’projecten’ klikken op ’Op de Fiets!’

Marnemoende, Noord IJsseldijk 107B IJsselstein, 030-6060663 www.marnemoende.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden