Boer is ondernemer, maar niet zomaar één

Landbouw verdient nog steeds Europese steun, betogen Annie Schreijer-Pierik en Jaco Geurts. Boeren garanderen onze voedselzekerheid en beheren milieu en natuur.

Bij een eerlijke economie hoort een eerlijk inkomen. En daar schort het nog behoorlijk aan in de land- en tuinbouw. Het oorspronkelijke idee achter de oprichting van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) was nooit meer honger en een stabiel inkomen voor boeren. Die noodzaak is niet verdwenen. Er zijn grote dreigingen aan de grenzen van Europa. Voor ons voedsel moet Europa niet afhankelijk worden van andere continenten.

Misschien vraagt u zich af waarom de belastingbetaler meebetaalt aan de instandhouding van familie- gezinsbedrijven op het platteland. Iedere zelfstandige heeft toch een ondernemersrisico? Dat klopt, maar de landbouw raakt aan veel meer dan voedselproductie en werkgelegenheid. Het gaat om de zekerheid van voedsel voor alle Europeanen.

Strenge eisen

Als het gaat over milieu en natuurbeheer op het platteland spelen boeren en tuinders een cruciale rol. Zij beheren 60 procent van alle grond in Nederland. Het GLB biedt een vergoeding voor akkerranden en voor de bescherming van weidevogels. Boeren moeten aan strenge eisen voldoen op het gebied van dierenwelzijn, voedselveiligheid en klimaatbescherming. Het zijn thema's waar de consument wel eisen aan stelt, maar waarvoor de vergoeding vanuit de markt er hoegenaamd niet is.

Boeren zijn niet afhankelijk van Europese steun, maar het GLB helpt wel de klappen op te vangen van sterke prijsschommelingen door weersomstandigheden en de harde vrije markt. En ja, ruim 30 procent van de EU-begroting gaat naar het GLB. Dat lijkt veel, maar is minder dan 1 procent van de overheidsuitgaven van geheel Europa. Het GLB kost een EU-burger ongeveer 2 euro per week voor voedselzekerheid. En nog ligt het gemiddelde inkomen in de land- en tuinbouwsector 50 procent lager dan in andere sectoren. Terwijl boeren en tuinders zeven dagen in de week werken en ons voorzien in een levensbehoefte.

Het GLB-geld is geen verspild geld of een verkapte vorm van subsidie, zoals VVD-Kamerlid Helma Lodders in Trouw van 30 oktober suggereerde. Met behulp van dat geld kunnen namelijk 600.000 banen in de Nederlandse agribusiness behouden blijven.

Bovendien levert de sector een bijdrage van 23 miljard euro aan het Nederlandse handelsoverschot, terwijl onze overheid een nettobijdrage levert aan de Europese landbouwbegroting van 1 miljard euro. Ter vergelijking: het kabinet geeft zeventig keer meer geld uit aan de gezondheidszorg.

Gebrek aan visie

Dat regeringspartij VVD-Kamerlid Helma Lodders sprak over het failliet van het GLB, getuigt dan ook van een gebrek aan visie op voedselzekerheid en de grote bijdrage die onze landbouw levert aan de Nederlandse economie en landschap.

De VVD suggereert dat minder regels mogelijk zijn bij het afschaffen van het GLB. Maar milieu, natuur en voedselveiligheidsregels zullen niet verdwijnen zonder inkomenssteun.

Hoewel het GLB veel te bieden heeft, realiseren wij ons dat het niet perfect is. Vooral de complexiteit leidt tot grote problemen waardoor boer en tuinder steeds meer papierwerk krijgen. Ook worden de eisen voor toeslagen erg strak gehanteerd.

Als u, de consument, daadwerkelijk geeft om de manier waarop ons voedsel geproduceerd wordt en als u oprecht geeft om natuur en milieu, dan zou het GLB niet worden vervloekt, maar omarmd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden