Boer en ecoloog juichen niet voor mega-bosplan

Boeren zijn niet blij met de plannen voor extra bomen. Beeld Anp
Boeren zijn niet blij met de plannen voor extra bomen.Beeld Anp

Het plan van de bos- en houtsector om met 100.000 hectare nieuw bos het klimaatprobleem in Nederland aan te pakken, roept gemengde reacties op. Boeren vinden het vreemd dat het plan is gemaakt zonder dat de landbouw, als belangrijkste grondeigenaar, heeft meegepraat.

"Op z'n minst opmerkelijk dat wij niet bij dit plan betrokken zijn", zegt Gerbrand van het Klooster, coördinator omgeving van landbouworganisatie LTO. Hij zet vraagtekens bij het plan. "Is het vervangen van landbouwgrond door bos nou een efficiënte bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem?"

Subsidies

Volgens Van het Klooster dragen boeren al ruimschoots bij aan het oplossen van het klimaatprobleem door het efficiënter inzetten van mest en door een duurzaam plan voor verbetering van de vruchtbaarheid van de bodem. Hij ziet niet hoe landbouwgrond met een gemiddelde waarde van 50.000 euro per hectare zonder enorme subsidies kan worden omgevormd tot bos.

De Wageningse ecoloog Patrick Jansen heeft zorgen over het voornemen van de hout en bossector om veel meer hout te oogsten uit bestaande natuurgebieden. Dat gaat ten koste van de biodiversiteit, denkt hij.

Het opvoeren van de houtkap in natuurgebieden leidt tot jongere bossen. "Om maximaal koolstof uit de lucht te halen moet je bomen oogsten voordat ze oud worden. Dat is spijtig want juist oude bomen en oude bossen zijn voor wilde planten en dieren én voor mensen zo waardevol. Echt oude bossen zijn in Nederland zeer schaars, en veel bijzondere soorten zijn ervan afhankelijk."

Klimaatdoelen
De 100.000 hectare dragen bij aan het halen van de klimaatdoelen in 2050, aldus de opstellers van het plan. Nederland moet er wel behoorlijk voor op de schop.

Natuurlijke buffer

Natuurexpert Jansen vindt het planten van bossen in landbouwgebieden wel een aantrekkelijke optie. Hij pleit ervoor om de productiebossen te planten rond de randen van bestaande natuurgebieden, waardoor de natuurgebieden als geheel groter worden en beter te beheren zijn.

"Het grote voordeel is dat de invloeden van nabije landbouw, verkeer en recreatie op die randen is geconcentreerd, waardoor je een natuurlijke buffer krijgt voor het echte natuurgebied."

Natuurmonumenten, eigenaar van 110.000 hectare natuur, noemt het plan 'inspirerend en vrij ambitieus'. De organisatie was niet betrokken bij het opstellen van het actieplan. Volgens initiatiefnemer Staatsbosbeheer was Natuurmonumenten via een omweg op de hoogte van het plan omdat de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren, waar Natuurmonumenten lid van is, wel meepraatte.

In het actieplan wordt een CO2-reductie voorspeld van 2,4 miljoen ton per jaar in 2030 als alle voorstellen van de bos- en houtsector worden ingewilligd. Dat is 1,2 procent van de totale emissie in 2015. Het plan wordt morgen gepresenteerd tijdens de Nationale Klimaattop in Rotterdam.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden