Boer Bleker ontvangt zelf natuursubsidie

Staatssecretaris Henk Bleker (ANP) Beeld
Staatssecretaris Henk Bleker (ANP)

Hoewel staatssecretaris Henk Bleker (natuur) sceptisch is over het opofferen van landbouwgrond voor de natuur, is hij op eigen erf in Vlagtwedde druk bezig met de herinrichting. Hij ontvangt in totaal 174.372,96 euro natuursubsidie voor de omzetting van 6 hectares.

Dat blijkt uit gegevens van de provincie Groningen die Trouw in handen kreeg na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) en aanvullende informatie van Blekers eigen ministerie van landbouw. Aanvankelijk ontkende de provincie dat Bleker natuursubsidies ontving. Maar omdat deze mededeling volgens het ministerie ’niet in de geest van openheid past’ deelde het departement daarna mee dat niet Bleker, maar zijn echtgenote de subsidie formeel heeft aangevraagd. Bleker tekende overigens wel de onderliggende notariële akten en is, getrouwd in gemeenschap van goederen, dus ’medeontvanger’.

Bleker en zijn partner, van wie hij inmiddels is gescheiden, houden als hobby pony’s. In 2005 deden zij een aanvraag in het kader van de Subsidieregeling Natuurbeheer 2000 (SN 2000). De subsidie is een vergoeding voor de waardedaling die ontstaat als landbouwgrond wordt omgezet in natuur. Daarnaast vroegen de bewindsman en zijn partner subsidie voor het opnieuw inrichten van het gebied. Er werd voor 9,37 hectares subsidie aangevraagd, uiteindelijk is voor 6 hectare goedgekeurd. Voor de waardedaling van de grond wordt 143.988 euro vergoed, voor de inrichting wordt een subsidie van 30.384,96 verstrekt. Het uiteindelijke subsidiebedrag kan overigens lager of door een inflatiecorrectie juist hoger uitvallen. De familie Bleker heeft nog niet het gehele bedrag geïncasseerd. Als staatssecretaris heeft Bleker het bedrijf op afstand geplaatst, zodat hij daar persoonlijk niets meer mee van doen heeft.

Direct nadat Bleker benoemd was tot staatssecretaris besloot hij fors te bezuinigen op de subsidies voor natuurontwikkeling. Dat Bleker in een ongemakkelijke positie verkeert blijkt uit de stilte na Kamervragen in november over eventuele ontvangen natuursubsidie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden