Boekverkoopgaat na jaren weer beter

Goed jaar, mede dankzij Joris Luyendijk

De kredietcrisis heeft lezers eerst van het boek weggehouden maar hen alsnog aan het lezen gezet, zo mag je ironisch genoeg concluderen uit de cijfers die het CPNB gisteren bekendmaakte op de jaarlijkse vakbeurs 'Vers voor de Pers'. Liefst 306.866 exemplaren zijn er in 2015 verkocht van 'Dit kan niet waar zijn' van Joris Luyendijk, zijn boek over de mores van bankiers in de Londense City. Dat is twee keer zoveel exemplaren als de nummer twee en drie in de CPNB-top-100: de thriller 'Het meisje in de trein' (Paula Hawkins) en de cultuurgeschiedenis 'Gouden Jaren' (Annegreet van Bergen) - al verkocht die laatste titel in 2014 ook al 100.000 exemplaren.

In 2015 zijn er 39 miljoen boeken verkocht, 3,5 procent omzetstijging ten opzichte 2014 toen de Polare-crisis de boekenmarkt parten speelde. Het is de eerste omzetgroei sinds de economische crisis begon in 2008. Vooral het papieren boek zit weer in de lift. E-boeken maken maar 6,5 procent van de omzet uit. "Het papieren boek zit in het DNA van de mens", verklaart Peter Rosendaal, persvoorlichter van het CPNB. "Dat krijg je niet zomaar weg. In de zomermaanden worden er wel meer e-boeken gelezen, veel thrillers ook, maar verder lijkt de e-boekenmarkt enigszins verzadigd."

Vooral non-fictie groeit nog steeds in populariteit. Thrillers worden ook goed verkocht. 'Slechts' vijftien literaire romans haalden de top-100. De hoogst scorende is 'Kom hier dat ik u kus' van de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck (op nummer 5 met rond de 100.000 exemplaren) gevolgd door 'Ik kom terug' van Adriaan van Dis op nummer 8. Beide boeken pasten ook in een trend van boeken over moeders. Ook Maarten 't Hart, Jan Siebelink, Hugo Borst, en Jaap Toorenaar belandden met een boek over 'hun' moeder in de top-100.

Van de geleende bibliotheekboeken is 46 procent een kinderboek. Favoriet is al jaren de Amerikaanse schrijver Jeff Kinney. Zijn reeks 'Het leven van een loser' bezet de eerste zes plaatsen in de top-10.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden