BOEKEN

G. Curtis, C.C. Swisher, R. Lewin: Java Man, how two geologists changed the history of human evolution; Little, Brown and Company, Londen; 253 blz.-£18,99.

In 1890-1891 groef de Nederlandse arts Eugene Dubois op Java naar overblijfselen van de vroegste mensensoorten. Een stuk schedel en een dijbeen kwamen boven van wat later genoemd werd de anthropithecus erectus, kortweg de 'Javamens'. Van daaruit vertrekt deze gepopulariseerde maar wetenschappelijke inleiding in de fysische antropologie.

Margaret Visser: The geometry of love, space, time, mystery and meaning in an ordinary church; Viking, Londen; 322 blz.-£18,99.

De kleine kerk van Sint Agnes-buiten-de-muren, vlak buiten het centrum van Rome, werd in de zevende eeuw gebouwd als gedenkteken voor de verkrachting van en moord op een jong meisje dat in de crypte begraven ligt. De auteur neemt de kerk vanuit alle denkbare gezichtspunten onder de loep.

Joseph O'Neill: Blood-dark track, a family history; Granta, Londen; 338 blz.-£16,99.

De twee grootvaders van deze Ierse romanschrijver hebben allebei tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangengezeten. Zijn Ierse boerenopa was een Ira-vechtersbaas. De andere, een Turks-christelijke hotelhouder, werd door de Britten in Palestina vastgezet, verdacht van spionage voor Duitsland. Het leverde verdriet en een spannend kleinzonenboek op.

Hugh Brody: The other side of Eden, hunter-gatherers, farmers and the shaping of the world; Faber and Faber, Londen; 373 blz.-£20.

Alles over de kleine arctische volkeren van Canada en Alaska door een antropoloog die vele jaren tot over zijn oren in hun werkelijkheid en denken onderging.

Tom Lutz: Crying, the natural and cultural history of tears; Norton, Londen; 352 blz.-£11,95.

Een vrolijk handboek over de psychologie en fysiologie, de geschiedenis en de toekomst van tranen. Over tranen bij mannen, vrouwen en kinderen. Van tranen in de Psalmen, tranen bij Aristoteles tot huilen in de film The Cider house rules.

Anita Brookner: The bay of angels; Viking, Londen; 217 blz.-£16,99.

Roman over een vrouwenleven waarin vroeg en grondig kennis wordt gemaakt met ongeluk en verval, eenzaamheid en afhankelijkheid van vreemden, en waarin vervolgens ongewoon veel gezond verstand en wijsheid de hoofdpersoon te hulp komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden