Boeken

Liza Dalby: Geisha. Anthos, Baarn; 253 blz.-fl45.

De Amerikaanse antropologe Dalby leerde de wereld van de geisha's van binnenuit kennen door zelf geisha te worden. 'Geisha' is de neerslag van dit participerende onderzoek. Verder uitleg over de rol en de geschiedenis van de geisha in de Japanse samenleving.

Julia Kristeva: De toekomst van een revolte. Boom, Amsterdam; 96 blz.-fl32,50.

Julia Kristeva luisterde als psychoanalytica naar de mensen die in mei 1968 meededen aan de studentenrevoluties, en beschrijft hoe de ultrarevolutionairen van toen de weg van de innerlijke revolte zijn ingeslagen.

Jan ter Laak: Brave rebellen. Valkhof Pers, Nijmegen; 84 blz.-fl25.

Verslag van de opstand van Rijsenburgse seminariestudenten in 1961.

Duister Amsterdam. Wandelen langs spionage-adressen. Sdu, Den Haag; 80 blz.-fl24,90.

Gids langs huizen en kantoren van bekende en onbekende spionnen zoals Anton van der Waals, Hildo Krop en de Duitse Abwehr.

Martien Pijnenburg en Vincent Kirkels (redactie): Dementie, schaduw als schrikbeeld. Valkhof Pers, Nijmegen;127 blz.-fl27,50.

Vanuit filosofische, ethische en gelovige invalshoeken kijken verschillende auteurs naar nieuwe perspectieven in het denken over en het omgaan met dementie.

Herman de Dijn: De herontdekking van de ziel. Valkhof Pers, Nijmegen; 85 blz.-fl25.

Thijm-essay 1999 gaat over de obsessie van de moderne mens om de werkelijkheid te beheersen. Auteur beschouwt het streven naar kwaliteitszorg als de ultieme ontwikkeling van dit streven.

Dirk Vandersypen: Mañana. Houtekiet, Baarn; 267 blz.-fl34,90.

Vijfentwintig jaar geleden reisde Vandersypen liftend door Latijns-Amerika. Vijftien jaar later deed hij zijn reis over, maar toen als journalist en op een motor. Dit boek vormt een verslag van zijn vaak curieuze belevenissen en ontmoetingen.

Dirk Jan ten Geuzendam: Het geheime wonder. L.J. Veen, Amsterdam; 159 blz.-fl26,90.

De beste schakers van de wereld komen drie weken lang bijeen in de Andalusische provinciestad Linares om daar 'het Wimbledon' van het schaken te spelen. Omdat ze zich van de buitenwereld hebben afgezonderd, levert hun samenzijn niet alleen schaakpartijen, maar ook intriges en conflicten op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden