BOEKEN

Antoine Verbij: Denken achter de dijken, de opmars van de filosofie in Nederland; Ambo, Amsterdam; 242 blz.-fl42,50.

Arnout van Cruyningen: Trouwen met Oranje, verloving en huwelijk in het Koninklijk Huis, 1814-2001. Kok, Kampen; 219 blz.-fl41,90.

Met opperste discretie gebracht lief en leed, verluchtigd met staatkundige gegevens en constitutioneel gegrond commentaar. Eindigt met een voorzichtig advies aan Willem-Alexander.

Albert Kort: Geen cent te veel, Armoede en armenzorg op Zuid-Beveland, 1850-1940; Verloren, Hilversum; 510 blz.-fl87,50.

Lief en leed van een wat andere orde: grimmige armoede, heftig betuttelende diaconieën en karige bedeling op het Zeeuwse platteland. Een uitvoerige, wetenschappelijke beschrijving.

Nina d'Aubigny: Niet zo erg Hollands, Dagboek van een reis naar Nederland 1790-1791, vert. H. Metzelaar en E.R. d'Engelbronner; Verloren, Hilversum; 187 blz.-fl37,45.

Een Duits-Hugenootse jongedame van stand verblijft een jaar bij familie aan de Keizersgracht in Amsterdam en houdt een dagboek bij. Beschrijft een druk jongedamesleven met veel muziek, maar ook de botsing tussen patriotten en orangisten.

J.H. van den Berg: De kop van de bromvlieg, een metabletische studie. Sun, Nijmegen; 61 blz.-fl24,50.

In de 18de eeuw besluiten natuuronderzoekers hun emoties uit te schakelen, omdat deze een zuivere waarneming in de weg staan. In diezelfde periode wordt de poëzie juist geladener, gevoeliger. Van den Berg legt een oorzakelijk verband: de emoties worden verpláátst.

Willem Oltmans: In het land der blinden; Papieren Tijger, Breda; 270 blz.-fl35.

Deel 1 van Oltmans' leven, de jaren 1953 tot 1980. Waarin we onder anderen Soekarno, Fidel, Luns, Che Guevara, prins Bernhard, aartsbisschop Pitirim, Kennedy en Dimitrov ontmoeten.

Robin Neillands: The Bomber War, Arthur Harris and the Allied Bomber Offensive, 1939-1945; John Murray, Londen; 447 blz.-fl104,25.

Auteur neemt het op voor 'bomber' Harris en zijn piloten, die de Duitse steden in puin legden. Een veelstemmig koor van Royal Air Force-veteranen komt in dit boek aan het woord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden