BOEKEN

H.L.Wesseling: Frans met de Fransen, kleine bijdrage tot de Frankrijkkunde. Bert Bakker, Amsterdam; 182 blz.-fl27,50.

Sherwin Nuland: Het mysterie van het lichaam, bespiegelingen van een medicus. Bezige Bij, Amsterdam; 327 blz.-fl49,90.

Arts wisselt verhalen over gekke operaties en rare patiënten af met wetenswaardigheden over hoe mensen en artsen in de Oudheid, de Middeleeuwen en later tegen de maag, de lever, de milt, het hart, de baarmoeder en voortplanting aankeken. Een prettige geschiedenis van de medische wetenschap voor beginners.

Jan Willem Duyvendak en Lex Veldboer: Meeting point Nederland, over samenlevingsopbouw, multiculturaliteit en sociale cohesie. Boom, Amsterdam; 223 blz.-fl39,55.

Groep sociale wetenschappers van de Rotterdamse Erasmusuniversiteit beschrijft hoe in het huisvestings- en onderwijsbeleid en in het 'opbouwwerk' aan een wat aangenamere variant van de multiculturele samenleving kan worden gewerkt.

Marc-Alain Ouaknin: De tien geboden. Boom, Amsterdam; 237 blz.-fl39,90.

Frans-Joodse rabbijn vertelt misschien niet alles maar wel heel veel moois en nuttigs over de tien geboden, de ethische grondregels voor joden, christenen en christelijk-joodse ongelovigen.

Lynn Picknett, Clive Prince & Stephen Prior: Hess, het dubbelleven van de man achter Hitler. Anthos/Manteau, Amsterdam, 579 blz.-fl59,50.

Volgens auteurs bewijst recent gedolven bronnenmateriaal dat de vlucht van Hitlers naaste medewerker naar Engeland in 1941 met medeweten van Hitler plaatsvond en was voorbereid met behulp van een 'vredesvleugel' in het Britse establishment (inclusief prins George).

Geoffrey van Monmouth: Geschiedenis van de Britse koningen, vertaald door Mark Nieuwenhuis. Athenaeum-Polak & Van Gennep; 255 blz.-fl65.

Een excentrieke, twaalfde-eeuwse kanunnik in Oxford neemt nou eens geen genoegen met geschiedschrijving vanuit angelsaksisch-Normandisch perspectief en stelt een groot aantal Keltisch-Britse koningsgeschiedenissen in het Latijn te boek. Daar dankt de wereld vele verhalen over Arthur, Merlijn en over ene koning Leir aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden