Boeken

Marco Daane en Dirk Leyman: Gent, de dubbelzinnige. Bas Lubberhuizen, Amsterdam. 285 blz.-fl44,50.

Achttien auteurs geven in evenveel artikelen de tweeslachtige relatie tussen een groot aantal schrijvers en de stad Gent weer. Aan de orde komen onder anderen Maurice Maeterlinck, Karel van de Woestijne, Johan Daisne en Hugo Claus. 'Gent, de dubbelzinnige, is het zevende deel van de schitterende stedenreeks 'Het oog in 't zeil'.

Het Wiebengacomplex. 010, Rotterdam; 95 blz.-fl34,50.

In 1922 ontwierp Gerko Wiebenga, directeur van de Nijverheidsscholen in Groningen, samen met de Rotterdamse architect Cornelis van der Vlugt, een nieuw complex voor zijn school. Het gebruikte materiaal was beton, een voor die tijd voor niet-indu striële gebouwen modern materiaal. Het Wiebengacomplex werd onlangs gerestaureerd en gerenoveerd, en aan de eisen van het hedendaags onderwijs aangepast.

Harry Otten, Jacob Kuiper en Tom van der Spek: Weer een eeuw. Tirion, Baarn; 239 blz.-fl34,50.

Honderd jaar regen, vorst en zonneschijn. Rijkgeïllustreerd boek biedt naast een overzicht van de spectaculairste weerstoestanden van de afgelopen eeuw, ook het weer overzicht van de afgelopen twaalfhonderd maanden.

Percy B. Lehning: De beleids agenda 2000. Coutinho, Bussum. 390 blz.-fl49,50.

Bundel bevat bijdragen over de stand van zaken op het gebied van de verschillende sociaal-wetenschappelijke disciplines, benevens artikelen over actuele beleidsvragen zoals het onderwijs, het milieu en de emancipatie.

Hans Walraven en Geert Willems: Dinge-dong. Forum, Amsterdam; 267 blz.-fl29,90.

Zingen lijkt tijdens het Eurovisie Songfestival bijzaak te zijn. Wat telt, zijn bijzondere outfits, incidenten zoals het verliezen van je rok, en een bijzondere entourage. Bovendien blijk je pas echt een kans op de hoofdprijs te maken als je twintig bent, uit Ierland komt en in het Engels zingt. Pluspunt: als je tekst zoveel mogelijk onzinnige kreten als lalala, ding-a-dong, a-ba-ni-bi of diggy-loo diggy-ley bevat.

Viktor Striker. Harde noten. Strengholt, Naarden; 96 blz.-fl39,90 (inclusief cd).

Test uw kennis van de klassieke muziek! Op de bij het boek geleverde cd zijn honderd melodieën opgenomen, alle uitgevoerd door het Koninklijke Concertgebouw Orkest: type klassiek, maar toch mooi. Bij ieder fragment wordt in het boek een meerkeuzevraag gesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden