BOEKEN

Andrew J. Nathan en Perry Link (redactie): Het Tiananmen-dossier. Samenstelling Zhang Liang. Vert. Amy Bais en Joost Zwarte. Contact, Amsterdam; 552 blz.-fl69,90.

Onthullingen van documenten en vertrouwelijke gesprekken binnen de Chinese top over het neerslaan van de studentenopstand in 1989. Het dossier werd deze week wereldwijd gepubliceerd. De echtheid van het materiaal wordt door westerse China-experts niet betwijfeld, maar door de Chinese regering ontkend.

Gioconda Belli: Kroniek van liefde en oorlog. De Geus, Breda; 445 blz.-fl49,90.

Autobiografie van de Nicaraguaanse Belli, dichteres, romancier en ex-politica. Als twintigjarige sluit ze zich aan bij het sandinistisch verzet tegen dictator Somoza. Vijf jaar later vlucht ze naar het buitenland, waar ze onder anderen Fidel Castro en Gabriel García Márquez ontmoet.

Jeroen Peeters en Bart Vandenabeele (redactie): De passie van de aanraking-Over de esthetica van Jean-François Lyotard. Damon, Budel; 176 blz.-fl28,50.

Bundel essays over Lyotards ideeën over kunst en esthetiek.

Michiel Leezenberg en Gerard de Vries: Wetenschapsfilosofie voor geesteswetenschappen. Amsterdam University Press, Amsterdam; 263 blz.-fl39,50.

Inleiding. De auteurs pretenderen in een lacune te voorzien. Inleidingen in de wetenschapsfilosofie handelen doorgaans over natuur- en sociale wetenschappen en niet over de geesteswetenschappen, te weten: letterkunde, taalkunde, geschiedenis, theologie en filosofie.

Jean-Pierre Wijs: Euthanasie-Naar een ethiek van het sterven. Damon, Budel; 319 blz.-fl39,90.

In een samenleving waarin de medische technologie hoog ontwikkeld is, hoort een ethische oplossing te worden gevonden voor het probleem van het sterven. Een 'voorstel tot vormgeving'.

H. Halbertsma: Frieslands oudheid-het rijk van de Friese koningen, opkomst en ondergang. Matrijs, Utrecht; 406 blz.-fl79,90. (tot 1 juli 2001fl69,90.).

Handelseditie van proefschrift uit 1982 over Friesland vanaf de prehistorie tot in de Middeleeuwen. De schrijver werkte jarenlang bij de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek.

Renée Zeylmans: Rouwverwerking en rouwbegeleiding. Christofoor, Zeist; 300 blz.-fl55.

Over gevoelens die bij rouw horen, over verschillende rouwsituaties en over verbondenheid met gestorvenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden