Boeken

Nico Keuning: Altijd het tinnef om je heen. Bas Lubberhuizen, Amsterdam; 256 blz.-fl. 39,90.

In 1946 verscheen 'Heet van de naald', een autobiografie in 91 kwatrijnen, in één nacht geschreven door de essayist Max de Jong. Vijf jaar later stierf De Jong, vierendertig jaar oud, verbitterd en vertwijfeld over het uitblijven van erkenning en succes. De Neerlandicus Nico Keuning schetst,,het moeizaam óndergaan'' van een compromisloos romanticus.

Dirk Barrez: Ik wil niet sterven aan de XXste eeuw. Globe, Gent; 238 blz.

De journalist Dirk Barrez geeft een overzicht van problemen waarmee de mensheid in deze eeuw geconfronteerd wordt, van oorlogsdreiging tot milieuramp.

Schrijvende denkers. André Klukhuhn en Toef Jaeger (redactie). De Arbeiderspers, Amsterdam; 243 blz.-fl. 39,90.

De leesbaarheid van filosofische werken laat in veel gevallen heel wat te wensen over. Kritiek op de krakkemikkige stijl van filosofische teksten wordt dikwijls afgedaan met het argument dat filosofie geen literatuur is en daarom geen gebruik hoeft te maken van literaire stijlmiddelen. Tien schrijvers en denkers geven hun mening over het onderwerp.

Guy Corneau: Afwezige vaders, verloren zonen. Servire, Utrecht; 192 blz.-fl. 24,90.

Waarom ervaren sommige mannen hun mannelijkheid als breekbaar? Volgens psychoanalyticus Corneau komt dit omdat veel vaders fysiek of emotioneel onzichtbaar zijn voor hun zonen. Pas als deze zonen voor zichzelf vader worden, vinden zij hun mannelijkheid.

P.J. Margry: Teedere Quaesties: religieuze rituelen in conflict. Verloren, Hilversum; 844 blz.-fl. 95,-.

De manifestatie van katholieke gebruiken in het openbaar zorgde in de negentiende eeuw voor beroering: protestanten beschouwden zaken als processies, kruisplaatsingen en kerkwijdingen als een bedreiging voor de Nederlandse protestante identiteit. Op initiatief van onder anderen koning Willem I werden deze rituelen daarom verboden. In 'Teedere Quaesties' wordt ingegaan op de politieke en maatschappelijke achtergronden van onder andere dit verbod.

Annie Dillard: Een beetje goddelijkheid. Bert Bakker, Amsterdam; 180 blz.-fl. 36,50.

Geïnspireerde bespiegelingen door winnares van de Pulitzer Prize over leven en dood, God, het kwaad, de eeuwigheid, het atomaire tijdperk en de mens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden