BOEKEN

André van der Louw: Op de huid van de tijd. Herinneringen. Arbeiderspers, Amsterdam; 219 blz.-fl34,90.

Paul Steinberg: De bokswedstrijd. Overleven in Auschwitz. Wereldbibliotheek, Amsterdam; 175 blz.-fl34,50.

Primo Levi beschreef de auteur in 'Als dit een mens is' als een niet-sympathieke, heel intelligente medegevangene, een jongen die uiterst berekenend en konkelend de gunst van blockültesten en andere hooggeplaatsten wist te veroveren. Paul (bij Levi 'Henri') eindigt zijn herinneringen met de vraag: ,,Is men zo schuldig als men overleeft?'

H.C.M. Hermans: Ik ben zo moe. Aanpakken van vermoeidheidsklachten. Boom, Amsterdam; 103 blz.-fl29,50.

Uit de serie 'Zorgen voor jezelf'. Klein adviezenboekje. Het voor de hand liggende -'leren ontspannen' en 'positief denken'- wordt niet geschuwd.

Arnold Heertje: Marketing in een notendop. Wat iedereen van de consument moet weten. Prometheus, Amsterdam; 146 blz.-fl17,50.

Leesbaar, handig werk zonder jargon en zonder al te enthousiaste, marktgerichte uitroeptekens.

Jan Paul Hinrichs (red.): Passage Istanbul. In de stedenreeks 'Het oog in 't zeil'. Bas Lubberhuizen, Amsterdam; 236 blz.-fl44,50.

Byzantium, Constantinopel, Istanbul, de Gouden Hoorn, voer voor bijvoorbeeld een boekje over 'Flaubert en Istanbul', 'Kavafis en Constantinopel', 'Brodsky's vlucht uit Byzantium' en nog meer van dat moois.

Hans Blokland: De modernisering en haar politieke gevolgen: Weber, Mannheim en Schumpeter. Boom, Amsterdam; 329 blz.-fl54,95.

Het eerste deel van een trilogie 'Een rehabilitatie van de politiek'. Waar komt het gevoel van onmacht onder burgers van westerse democratieën vandaan?

Stephen Budiansky: De waarheid over honden. Een onderzoek naar de herkomst, sociale gebruiken, denkgewoonten en zedelijke beginselen van de Canis Familiaris. Spectrum, Utrecht; 248 blz.-fl31,95.

Maakt u kennis met 'De oerhond' (hoofdstuk 2), 'Hondenkabuki'(4) en denk na over de vraag 'Als ze zo slim zijn, waarom zijn ze dan niet rijk?' (6).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden