BOEKEN

Michel de Montaigne: De hele wereld speelt komedie. Essays over leugen en waarheid, vert. Hans van Pinxteren. Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam; 185 blz.-fl49,90.

Omdat het woord hét voertuig is in de betrekkingen tussen mensen is liegen een ergere misdaad dan welke andere ook, schrijft de zestiende-eeuwse Franse denker. De (bekroonde) vertaler schreef een deskundig voorwoord met raad voor de beginner.

Myriam Steemers-van Wijnkoop: Geloven in zorg. Omgaan met geloof, levensbeschouwing en spiritualiteit in de gezondheidszorg. HB, Baarn; 240 blz.-fl49,50.

Over 'transculturele zorg' (hoofdstuk 7), 'Zorg voor zieke christenen'(9), 'Zorg voor zieke moslims' (10), enzovoort. Atheïsten en agnosten krijgen geen hoofdstuk.

Henri Nouwen: Clown in Rome. Lannoo, Gorcum; 131 blz.-fl27,55.

Vier lezingen gehouden tijdens een maandenlang verblijf in Rome. Liever clown dan prelaat, in het pastoraat.

S. Samson: Menselijke waardigheid en religieuze vormgeving, verkenning en excursies in een grensgebied. Damon, Best; 220 blz.-fl39,90.

Chemicus/filosoof bekijkt het verband tussen oude religie, (onderdrukking van) de menselijke waardigheid en de speurtocht naar nieuwe zingeving van heel veel kanten.

Ernest Henau: Midden in het leven, beschouwingen rond kerkelijke feesten. Lannoo, Gorcum; 227 blz.-fl43,96.

De kerkelijke kalender doorgewandeld en bij iedere feestdag de moraal voor moderne mensen vertaald.

Drs. A.L.Th. de Bruijne, dr. J. Hoek en prof.dr. H.G.L.Peels (red.): Hart en handen. Bijbelstudies rond politiek en samenleving. Boekencentrum, Zoetermeer; 118 blz.-fl23,50.

Een groot aantal hervormde en gereformeerde dominees, van diverse orthodoxe, deels evangelische snit, werkt van een bijbeltekst naar hedendaagse maatschappelijke vraagstukken.

Fred van Lieburg: Merkwaardige voorzienigheden. Wonderverhalen in de geschiedenis van het protestantisme. Meinema, Zoetermeer; 108 blz.-fl25.

Uit de puriteinse literatuur in Engeland en Amerika nemen Nederlands protestanten een genre over dat toch wel iets lijkt op het paapse wondergeloof. In bevindelijke kring heeft het lang standgehouden.

Paul Maier: Pontius Pilatus. Mozaïek, Zoetermeer; 410 blz.-fl42,50.

Een historische roman van het type Ben-Hur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden