Boeken

Koorddansers. Jonge Marokkaanse en Arabische auteurs in Nederland. El Hizjra, Amsterdam; 94 blz.-fl15.

De El Hizjra-Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan schrijvers van Marokkaanse en Arabische afkomst. Deze bundel bevat gedichten van veertien auteurs die of de El Hizjra prijs, of een aanmoedigingsprijs wonnen. Voorzien van een inleiding van Abdelkader Benali.

J. Eijkelboom: Het arsenaal. De Arbeiderspers, Amsterdam/Â Antwerpen; 44 blz.-fl29,95.

Herinneringen vormen de belangrijkste inspiratiebron in deze zevende bundel van de dichter en vertaler J. Eijkelboom. Weemoed speelt daarbij een grote rol: ,,God weet nog niet / dat hij dood is en heeft alzo de wereld lief'' luiden de laatse twee versregels van het gedicht 'Tussen tong en verhemelte'.

Victor Schiferli: Aan een open raam. De Arbeiderspers, Amsterdam/Antwerpen; 70 blz.-fl29,90.

Op het eerste gezicht bevat deze bundel gedichten met een realistisch gehalte. Bij nader inzien is echter de noemer 'surrëel' beter op zijn plaats. Thema van Schiferli's debuut is de liefde, die in allerlei aspecten aan de orde komt.

Inge Lievaart: Verzamelde gedichten. De Groot-Goudriaan, Kampen; Deel 1: 491 blz.-fl99. Deel 2: 202 blz.-fl65.

Dichteres Inge Lievaart debuteerde tijdens de Tweede Wereldoorlog met een illegaal uitgebrachte bundel. De gedichten die zij tot nu toe schreef, werden in twee afzonderlijke banden verzameld en uitgegeven.

Cees de Jong: Kaapse kathedraal en andere gedichten. De Prom, Baarn; 46 blz.-fl24,95.

In 1953 vertrok Cees de Jong naar Zuid-Afrika, om daar een oudoom te bezoeken. In dat land ontmoette hij Jan Greshoff, die een aantal van De Jongs gedichten in het tijdschrift Standpunte opnam. In Nederland debuteerde De Jong in 1972 met de bundel 'Gaten in de muur'. 'Kaapse kathedralen', waarin onderwerpen uit de jongste Zuid-Afrikaanse geschiedenis aan bod komen, vormt De Jongs tiende bundel.

Anna Enquist: De gedichten, 1991-2000. De Arbeiderspers, Amsterdam/Antwerpen; 260 blz.-fl34,90.

Voordat Anna Enquist als romanschrijfster furore maakte, had ze reeds twee gedichtenbundels gepubliceerd, waarvoor ze onmiddellijk prijzen in de wacht sleepte: de C. Buddingh' prijs voor haar eerste bundel, en de Lucie B. en C.W. van der Hoogtprijs voor de tweede. 'De Gedichten' bevat het werk uit deze en uit twee andere bundels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden