BOEKEN

J.A. Deelder: N.V. Verga. De Bezige Bij, Amsterdam; 63 blz.-fl25.

,Desiderius Erasmus / wist toennie eenmaal / eigen baas was niet / hoe gauwie weg moest / wezen uit het zompige / moeras waar de wereld / met krante zat dicht-/ geplakt (...)' Nieuwe poëzie van Rotterdams populairste dichter.

Anneke Brassinga: Verschiet. De Bezige Bij, Amsterdam; 65 blz.-fl34,50.

Brassinga's zesde dichtbundel draagt een motto van Shelley: '...my heart can drink / The dregs of such despair, and live, / and love;...' De bundel eindigt met drie vertalingen van gedichten van Ingeborg Bachmann.

Frans Budé: Alles gaande. Meulenhoff, Amsterdam; 69 blz.-fl34,50.

Gedichten waarin de dood 'meeblikt'. Bij eerdere gelegenheid roemde de Volkskrant Budé's 'onberispelijk taalgebruik', maar signaleerde in zijn werk ook een 'totale afwezigheid van humor'.

Lof der zotheid 2001 in gedichten. Querido, Amsterdam; 22 blz.-fl2,50.

Uitgave ter gelegenheid van de Landelijke Gedichtendag (25 januari). Dichters als Hagar Peeters, Wim T. Schippers en Leo Vroman leverden allen één gedicht.

Judith Herzberg: Staalkaart. De Harmonie, Amsterdam; 15 blz.-fl2,50.

Dertien nieuwe gedichten. Het bundeltje is maar twee maanden in de handel.

J.C. Noordstar: De zwanen & andere gedichten & proza, N.E.M. Pareau: Sonnetten & andere gedichten & proza, Rufolf Escher en Reinold Kuipers: J.C. Noordstar, N.E.M. Pareau & Ebenhaëzer. Querido, Amsterdam;fl75.

Reinold Kuipers, uitgever in ruste, bewonderde het werk van N.E.M. Pareau en J.C.Noordstar en bezorgt nu een zeer luxe uitgave van hun gedichten en proza. Aan elk van de twee is een deeltje gewijd. In het derde neemt Kuipers zelf het woord.

Het liefste gedicht. Inleiding Gerrit Komrij. Podium, Amsterdam; 149 blz.-fl27,50.

Bezoekers van de internetsites Boeknet en Podium kozen hun favoriete Nederlandstalige liefdesgedichten. De bundel telt er honderd en eindigt met het 'allerliefste' gedicht: Hans Andreus' 'Voor een dag van morgen'.

Jan Baeke: Zo is de zee. De Bezige Bij, Amsterdam; 68 blz.-fl37,50.

Baeke debuteerde in 1997 met de bundel 'Nooit zonder de paarden'. Hij publiceert regelmatig in literaire tijdschriften. 'Zo is de zee' is zijn tweede bundel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden