BOEKEN

Theo Bijvoet en Albert Roskam (samenst.): Woorden tussen de wielen. Veen, Amsterdam; 288 blz. ¿ 27,90. Een eeuw wielrennen in de Nederlandse literatuur: verhalen, gedichten en columns, van Herman Gorter tot Tim Krabbé.

Harry Lockefeer: Een krant met karakter. Meulenhoff, Amsterdam; 45 blz. ¿ 15. Enkele opmerkingen over identiteit en verscheidenheid. Rede ter gelegenheid van aanvaarding hoogleraarschap journalistiek aan Rijksuniversiteit Groningen.

Karel van Mander: Het schilderboek. Wereldbibliotheek, Amsterdam; geb., 412 blz. ¿ 59,50. Het leven van de doorluchtige Nederlandse en Hoogduitse schilders in 15e en 16e eeuw, in hedendaags Nederlands overgebracht én met vermelding waar besproken schilderijen zich thans bevinden.

Gerrit Komrij: Kijken is bekeken worden - Uit de kelders van Het Stedelijk. Arbeiderspers, Amsterdam; 198 blz. ¿ 45. Artikelen van Komrij over zijn keuze uit de schilderijen in de kelders van het Stedelijk Museum, geïllustreerd in zwart-wit en kleur.

Jack Miles: God, een biografie. Anthos, Baarn; 424 blz. ¿ 59,50. In onze cultuur is het omgaan met de Bijbel eerder een daad van eerbied dan een speurtocht naar kennis over de held en hoofdpersoon. Deze biografie stelt dat laatste centraal.

Rob Lucas: Uitgesproken menselijk. Kok Lyra, Kampen; 84 blz. ¿ 39,90. Foto's van Rob Lucas uit periode 1970-1995, voorzien van teksten door auteurs als Nel Benschop, Jan Cremer, Willem Wilmink en Bert Schierbeek.

Agnes Amelink en Karen Veenland-Heineman: Een school met traditie. Comeniusschool, Zeist; 96 blz. ¿ 25. Honderd jaar lager onderwijs aan Zeister Broedergemeentescholen, met foto's, verhaal van oud-leerling Arthur Lehning, en illustraties van het alfabet van Comenius.

B. G. M. Hogervorst en C. Wolterman: Confrontatie met de dood in Oud-Egypte. Ex oriente lux, Leiden; 48 blz. zwart-wit geïll. Beeld van hoe Egyptenaren met de dood omgingen, in tekst en foto's van graven, grafgiften, inscripties.

L. de Jong: Herinneringen II. Sdu, Den Haag; 236 blz. ¿ 39,90. In dit tweede deel beschrijft De Jong zijn werk als chef en later directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie.

Carel Blotkamp (red.): De vervolgjaren van De Stijl, 1922-1932. Veen, Amsterdam; 400 blz. ¿ 89,90. Vervolg op het bekende 'De beginjaren van De Stijl', groot formaat, geïllustreerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden