BOEKEN

Richard Holloway: Doubts and Loves, what is left of Christianity. Canongate, Londen; 259 blz.-fl66,85.

Een vervolg op het veelgeroemde 'Godless morality', het antwoord op de vraag wat er van de religie wordt als haar geïnstitutionaliseerde vorm niet meer gezien wordt als de hoedster van de moraal.

Palmyre Oomen e.a.: Hersenen-Bewustzijn-Zicht op onszelf; Valkhof Pers, Nijmegen; 125 blz.-fl27,50.

Bundel opstellen door niet-de-eerste-de-besten over de betekenis van de resultaten van het hersenonderzoek voor ons menselijk zelfbeeld, onze filosofie en religie.

Jonathan Kirsch: Koning David. Vert. Carola Kloos en Willem van Paassen. Becht, Haarlem; 342 blz.-fl49,90.

'Biografie' van David, de tweede en legendarische koning van Israël.

Tenzin Wangyal Rinpoche: Het wonder van onze oorspronkelijke geest. Dzokchen in de böntraditie van Tibet, met voorwoord van Z.H. de Dalai Lama. Elmar, Rijswijk; 236 blz.-fl44,50.

Uitvoerige en zakelijke inleiding over een vóór-boeddhistische spirituele traditie in Tibet.

Bruce Feiler: Walking the bible. A journey by land through the five books of Moses. HarperCollins, New York; 451 blz.-fl73,85.

Auteur hoopt door een trektocht door Egypte, Turkije en het huidige Midden-Oosten de Bijbel te herontdekken. Mengeling van reisreportage, archeologisch standaardwerk en spirituele zoektocht.

Plato: Zevende brief. Inl. en vert. Cornelis Verhoeven en Ben Schomakers. Damon, Best; 96 blz.-fl24,90.

Waarin Plato vrienden uitlegt wat hem bewoog toen hij tiran Dionysius van Syracuse probeerde van zijn filosofische inzichten te overtuigen, en waarom dat niet lukte.

Aurelius Augustinus: Zoals het hart verlangt. Preken over de Psalmen. Vert. en inl. Martijn Schrama e.a.. Meinema, Zoetermeer; 189 blz.-fl40,77.

Keuze uit Augustinus' preken over de Psalmen, waarin hij de weg naar de dood van de ongelovigen en de weg naar het leven van de gelovigen scherp tegenover elkaar stelt.

Stephen Toulmin: Terug naar de rede. Agora, Kampen; 280 blz.-fl43,90.

De 'cartesiaanse' wetenschap heeft ons denken uit balans gebracht. Nodig is een 'menselijker' rede, een ouderwets gevoel voor redelijkheid, gegrond in individuele en collectieve menselijke ervaringen. Tevens balans van Toulmins eigen intellectuele vorming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden