Boeken

Maarten 't Hart: Een deerne in lokkend postuur. Persoonlijke kroniek 1999. De Arbeiderspers, Amsterdam; 162 blz.-fl34,95.

Het tweede Privé-domeindeel van Maarten 't Hart lijkt op het eerste gezicht weinig schokkende gebeurtenissen te bevatten: het laatste jaar van de vorige eeuw bracht de auteur voornamelijk thuis door. Desalniettemin wordt 't Hart voortdurend geconfronteerd met allerlei vormen van waanzin, zoals een paranoïde meisje op een racefiets, dat uitgerekend 't Hart om bijstand vraagt. Verder bevat dit deel vooral herinneringen.

Henri van der Zee: 's Heeren Slaaf. Het dramatische leven van Jacobus Capitein. Balans, Amsterdam; 176 blz.- fl34,90.

Biografie over Jacobus Captein die als achtjarige jongen in Afrika geroofd werd, daarna als slaaf verkocht werd aan een Zeeuwse zeekapitein en ten slotte toetrad tot het gezin van een koopman van de West-Indische Compagnie. In 1728 belandde Captein in Nederland. Daar werd hij niet alleen in vrijheid gesteld, maar kreeg hij ook de gelegenheid theologie te studeren. In zijn dissertatie verdedigde hij vervolgens de slavernij. Onbegrepen en ongeliefd stierf hij in 1747 op dertigjarige leeftijd.

J.P. Guépin: De drie dichtende broers. Grudius, Marius en Secundus. deel I en deel II. Styx, Groningen; 902 blz.- fl159.

Mooi verzorgde biografie van Secundus (1511-1536), Marius (1509-1568) die ook als jurist werkzaam was, en Grudius (1504-1570), die een schandaal veroorzaakte toen bleek dat hij als Inner van de belasting in Brabant belastinggeld gebruikt had voor de inpoldering van De Zijpe. Brieven waarin de heren geen blad voor de mond nemen, vormen een van de bronnen voor dit uitgebreide levensverhaal van de drie broers.

Lucia Graves: Een niet bij name bekende vrouw. Vert. Jacques Meerman. Het Spectrum, Utrecht; 256 blz.-fl36,50.

Lucia Graves, de dochter van Robert Graves, groeide op in Deià, een dorp op Mallorca. In 'Een niet met name bekende vrouw' doet ze verslag van de tijd die ze als dochter van Engelse, vrijdenkende ouders in het katholieke en nationalistische Spanje doorbracht.

Ella Maillart: Ti-Puss. Vert. Maartje de Kort. Atlas, Amsterdam; 214 blz.-fl39,90.

Ella Maillart (1903-1997), geboren in Genève, reisde in de jaren veertig naar India, waar ze in de leer ging bij grote meesters van de hindoefilosofie. Haar gids, die haar bij haar omzwervingen begeleidde en voor Maillart niet meer en minder dan de 'volheid van het moment' belichaamde, was Ti-Puss, de tijgerkat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden