BOEKEN

Bob Fosko: Sodemieter op! De roemruchte jaren van de raggende mannen. L.J. Veen, Amsterdam; 174 blz.-fl32,50.

E.Snel e.a.: Kinderen in armoede. Opgroeien in de marge van Nederland. Van Gorcum, Assen; 152 blz.-fl29,50.

Het goede nieuws: kinderen die opgroeien in gezinnen met een minimuminkomen zijn tegenwoordig even gezond als andere kinderen. Maar financieel tobbende ouders hebben gemiddeld minder tijd en puf voor een vrolijke en goede opvoeding. Een wetenschappelijk onderzoek.

Pierre Spaninks: Hollandse Meesters. Interview met ondernemers. Academic Service, Schoonhoven; 140 blz.-fl29,95.

Bundel interviews waarin een aantal 'typisch Hollandse' ondernemers hun zegje mogen doen.

Marian Diepeveen-Jansen: People, Ideas and Goods. New Perspectives ons 'Caltic Barbarians' in Western and Central Europa (500 - 250 BC). Amsterdam University Press; 285 blz.-fl90.

Specialistisch, mooi uitgegeven archeologenboek, gegrond in een proefschrift uit 1998 over elitegraven in de vroege La Tène-cultuur.

Kelly James: Kelly's Afrika. Arena, Amsterdam; 270 blz.-fl39,50.

Afrikaans reisboek van een vrouwelijke privé-detective uit Amerika's deep south. De wereld van oorlog, armoede en seksuele verdrukking als decor voor de spannende avonturen van de hoofdpersoon.

Floribert Baudet: 'Het heeft onze aandacht'. Nederland en de rechten van de mens in Oost-Europa en Joegoslavië, 1972-1989. Boom, Amsterdam; 333 blz.-fl54,90.

Vóór de ineenstorting van het communisme in Oost-Europa, moest de Nederlandse diplomatie de vraag beantwoorden hoe een westers land diende om te gaan met onvrijheid en repressie in het Oostblok. Werd nogal eens al ontwijkend beantwoord.

Herman Vuijsje: Een grens van steen, op verkenning langs de Muur van Hadrianus. Foto's van Marian van de Veen-Van Rijk. Bas Lubberhuizen, Amsterdam; 113 blz.-fl32,85.

Mooi geschreven, vriendelijk geïllustreerd, over wandelen in Noord-Engeland.

Coen de Jonge: De koffer van Benedetti en andere stukken over jazz. De Prom, Baarn; 22 blz.-fl34,95.

Enthousiaste bundel over alle soorten jazz en vele groten, van John Lee Hooker tot Billy Holiday.

Alfred Denker (red.): Mensbeelden uit de geschiedenis van de filosofie.Damon, Best; 128 blz.-fl29,90.

Een combinatie van artikelen over het mensbeeld van diverse filosofen en oorspronkelijke teksten. Van Aristoteles tot De Beauvoir.

Lama Surya Das: Het ontwakende hart. Boeddhisme in liefde en relaties. Forum, Amsterdam; 239 blz.-fl34,90.

Over de betekenis van 'eigen innerlijk geluk' voor liefde en vriendschap met anderen, geschreven door een westerse, uit New York afkomstige boeddhist.

S.S.Varma: Leringen over Leerlingschap. Zoals geschetst in de Brieven van de Meesters. Uitg. der Theosofische Vereniging in Nederland, Amsterdam; 142 blz.-fl35.

Becommentarieerde verzameling uitspraken uit 'De Mahatma Brieven aan A.P.Sinnet'.

Peter-Paul Verbeek: De daadkracht der dingen. Over techniek, filosofie en vormgeving. Boom, Amsterdam; 301 blz.-fl46,50.

Dingen veranderen ons leven diepgaand. Volgens de auteur levert dat geen vervreemding op maar juist 'nieuwe ervaringen en levensstijlen'. Inleiding in de techniekfilosofie.

Mike George: Op zoek naar innerlijke vrede, de weg naar meer voldoening in je leven. vert. Jeroen de Keyser. Lannoo, Gorcum; 160 blz.-fl41,76.

Achterflap belooft niet minder dan de 'herontdekking' van een 'aangename, waarachtige manier van leven waarbij we ons allemaal goed voelen'.

Kees Hermis: Anerca in de ademsporen van gebed en poëzie, een verkenning. Dabar-Luyten, Heeswijk; 78 blz.-fl21,50.

Auteur onderzoekt het verband tussen dichten en bidden en komt uit bij ademhalen. Bij de eskimo's worden adem en gedicht door hetzelfde woord gedekt: anerca!

David Edmonds & John Eidinow: De vloek van Wittgenstein. Het onbesliste gevecht met Karl Popper. Ambo, Amsterdam; 240 blz.-fl49,90.

Een ruzie van tien minuten (of was er eigenlijk helemaal geen ruzie?) tussen twee heren in 1949 blijkt een uitstekende klerenhanger voor een exposé over belangrijke tegenstellingen in de hedendaagse filosofie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden