BOEKEN

Cornelis Verhoeven: Een register. Van Gennep, Amsterdam; 371 blz. plus register, ¿ 59,50. Jarenlang zappend in het gigantische, na ruim een eeuw nog onvoltooide 'Woordenboek der Nederlandsche Taal', stuitte de filosoof Verhoeven op talloze wonderbaarlijke en verbluffende details. Hier bespreekt hij ruim 350 woordvondsten, één per pagina. Een voorproefje gaf Verhoeven vorig jaar in Letter & Geest.

M. G. Lord: Voor altijd, je Barbie. De Balie, Amsterdam; geb., geïll., 236 blz. ¿ 45. Amerikaanse biografie van een pop, bewerkt door Karin Spaink en Caroline Boone. Lord zet Barbie zo nu en dan in een wereldhistorische context. De 'Oosteuropese exodus' van de pop doet hem denken 'aan Hitlers annexatie van Sudetenland'. Hoe kom je d'r op.

Kees Vuyk: De treurnis blijft. Kok Agora, Kampen; 178 blz. ¿ 29,90. Essays over melancholie, verbeelding en de impasse waarin de westerse cultuur zich bevindt. Toch geen pessimistisch boek, 'eerder een aansporing om het pessimisme te boven te komen'.

Sal Santen: De nalatenschap van Henk Sneevliet. De Bezige Bij, 81 blz. ¿ 19,50. De dramatische geschiedenis van het archief van Henk Sneevliet, die betrokken was bij de oprichting van de communistische partijen in Indonesië en China en in 1942 door moffen werd gefusilleerd. Opgetekend door zijn nu 80-jarige schoonzoon.

Dina Liewes: Sin ende Soetheit. Cahier, Griningen; geb., 63 blz. ¿ 35. Mooi verzorgd kookboekje met zestiende-eeuwse recepten, o. a. voor een blancmengyer en bipeper to creften, geflankeerd door zinnelijke poëzie uit de zestiende en zeventiende eeuw. De gedichten zijn niet vertaald, de recepten wel voor fijnproevers aangepast.

M. Campfens e. a. (red.): Biografisch woordenboek van het socialisme en de arbeidersbeweging in Nederland, deel 6. Stichting Beheer IISG, Amsterdam; geb., 284 blz. ¿ 44.

Van Adama van Scheltema via R. N. Roland Holst naar Jan van Zadelhoff, die in 1927 in de Tweede Kamer verklaarde dat in geval van oorlog niet op sociaal-democraten gerekend moest worden. Naslagwerk dat ook niet-socialisten belicht; in dit deel bijvoorbeeld M. Ruppert.

Lisinka Ulatowska: Het jaar 2000 - Kruispunt van de mensheid. Kok Agora, Kampen; 179 blz. ¿ 29,90. Betoog uit New York dat beoogt te bewijzen dat de Verenigde Naties, als ze willen, de hele wereld aan een basisinkomen kunnen helpen. Een 'Marshallplan voor de mensheid'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden