BOEKEN

George F. Kennan: The Kennans-The First Three Generations. W.W. Norton & Company, NewYork/London; 136 blz.-$22,95.

De voormalige Amerikaanse topdiplomaat beschrijft zijn familiegeschiedenis, waarvan de bekende feiten teruggaan tot in Schotland, eind zeventiende eeuw. George Kennon is een groot Rusland-kenner, was ambassadeur in Moskou en drukte na de Tweede Wereldoorlog zijn stempel op het Amerikaanse buitenlandse beleid. Tegelijk is als paperback verschenen het uit 1989 daterende: 'Scetches from a Life' (Norton, New York/London; 365 blz.-$10,95), een impressionistisch verslag van zijn ervaringen gedurende zijn carrière sinds 1927.

Raymond Chandler: The Raymond Chandler Papers. Selected Letters and Non-Fiction, 1909-1959. Hamish Hamilton, London; 266 blz.-£20.

Nieuwe keuze uit Chandlers brieven, met beschrijvingen van het leven in Hollywood, en gedachten over het schrijven van fictie. Het boek bevat ook een interview van Chandler met de Amerikaanse gangster Lucky Luciano, en zijn verslag van een Oscar-uitreiking.

Peter Blake & Paul S. Blezard: The Arcadian Cipher-The Quest to Crack the Code of Christianity's Greatest Secret. Sidgwick & Jackson, London; 286 blz.-fl46,70.

De auteurs pretenderen de geheime code van de geschiedenis, het Grote Raadsel, te hebben gebroken. In hun speurtocht brengen ze mysterieuze schilderijen, geheimzinnige geschriften en andere kunstwerken met elkaar in verband. Zij 'tonen aan' dat het Zuid-Franse dorp Rennes-le-Château, waar volgens een onthulling uit 1996 het lichaam van Christus onder het plaatselijke kasteel begraven zou liggen, onderdeel vormt van een nog veel groter geheim.

Marius B. Jansen: The Making of Modern Japan. The Belknap Press of Harvard University Press, Cambridge-Massachusetts; 869 blz.-fl103.

Standaardwerk over de geschiedenis van Japan vanaf 1600 tot heden. Jansen is emeritus-hoogleraar Japanse geschiedenis aan de universiteit van Princeton.

Catherine Merridale: Night of Stone-Death and Memory in Russia. Granta Books, London; 506 blz.-£25.

Voor Rusland was de twintigste eeuw ook de eeuw van de miljoenen en nog eens miljoenen doden. Revolutie, hongersnood, twee wereldoorlogen: hoe verwerkten de Russen hun verliezen, hoe rouwden ze?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden