Boeken

Ismail Kadare: Dossier H. Van Gennep, Amsterdam; 191 blz.-fl34,90.

Twee Ieren uit New York arriveren in het Noord-Albanese dorpje N. voor onderzoek naar het oude Albanese heldendicht. Ze hebben niet door dat ze zich op gevarlijk terrein begeven: de oude heldendichten zijn voorwerp van strijd tussen Albanezen en Serviërs. Uitgeverij Van Gennep heeft nog twee andere romans van Kadare in vertaling uitgebracht: 'Een breuk in april' (fl34,90) en 'De versteende bruidsstoet' (fl29,90).

Lisa Huang: Dromen van een ommuurde stad. Het Spectrum, Utrecht; 494 blz.-fl47,50.

'Roman' over het leven van de grootmoeder van de schrijfster die een van de eerste feministes in China was en bevriend met Mao Zedong.

John Kennedy Toole: Een samenzwering van idioten. Vassallucci, Amsterdam; 463 blz.-fl49,90.

Tragi-komisch verhaal dat zich afspeelt in New Orleans. In de hoofdrol de dertigjarige, zwaarlijvige, boerende en zijn omgeving terroriserende Ignatius J. Reilly. John Kennedy Toole (1937-1969) pleegde op 32-jarige leeftijd zelfmoord. Zijn roman werd pas in 1980 na vele afwijzingen uitgegeven en werd bekroond met de Pulitzerprijs.

Detty Verreydt: Het huis van de lijster. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam; 234 blz.-fl39,90.

Roman over Louise van Regemortel, wier leven altijd in het teken heeft gestaan van de onbaatzuchtige liefde. Op 92-jarige leeftijd, wanneer haar familie uit elkaar dreigt te vallen, krijgt ze nog eenmaal de kans de haar typerende rol te spelen, die van oermoeder die iedereen bij elkaar houdt.

Bartho Kriek: Hollandse fado. Atlas, Amsterdam; 269 blz.-fl39,90.

Huizing had altijd zeeman willen worden, maar belandt na de oorlog in een duffe nieuwbouwwijk met zijn vrouw Jet. Jarenlang werkt hij op het archief van een kleine bank. Dan verschijnt Louise op het toneel. Huizing wordt heen en weergeslingerd tussen zijn vaderlijke plichten en heimelijke verlangens.

Aleksandar Hemon: Wat is er toch met Bruno? Meulenhoff, Amsterdam; 254 blz.-fl36,50.

Bundel verhalen, die zich afspelen in Bosnië of de VS. De schrijver is afkomstig uit Bosnië, maar woont in de VS.

Ruhama Veltfort: Het nieuwe land. Meulenhoff, Amsterdam; 319 blz.-fl42,95.

Debuutroman over negentiende-eeuwse joodse familie die Polen ontvlucht en in de VS een gevaarlijke trektocht onderneemt naar het Westen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden