BOEKEN

Jan de Cock: Hotel Prison. Lannoo, Tielt (België). ISBN 902095105x; 414 blz. 17,95 euro

Een dik, maar leesbaar boek over zijn speurtocht naar het leven achter tralies in een aantal Afrikaanse, Oost-Europese, Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen.

,,Toon mij uw gevangenissen en ik zal zeggen hoe democratisch uw land is.''

Jan Kees van de Werk: Kaurische schelpen en kamelen - een reis naar de verten van de verbeelding. Elmar, Rijswijk. ISBN 9038913710; 191 blz. 16,50 euro

Een kijk- en woordkunstenaar reist door Senegal en Mali en vertelt in brokstukken wat hij ziet, wie hij spreekt (marktvrouwen, imams, straatkinderen, gekken, regeringsfunctionarissen, enzovoort) wat ze zeggen, hoe ze leven. Soms valt hij terug op poëzie.

Arita Baaijens: Woestijnnomaden - trektocht door Sudan. Contact, Amsterdam. ISBN 9025402127; 254 blz. 19,90 euro

Schrijfster trok tot twee keer toe door de noord-westhoek van Soedan, langs een eeuwenoude karavaanroute die West-Afrika met Egypte verbond en verbindt. Nomaden zijn er nog steeds.

Piet Duizer en Luciana Macaluso: Murugan - een legendarische olifant. Cyclone, Amsterdam. ISBN 9058780260; 48 blz. 8,50 euro

Liefdevol boekje over het leven van de vijftigjarige mannetjesolifdant in Artis, waar generaties Amsterdammertjes op hebben mogen zitten. Veel foto's, maar ook heel wat biologische informatie, bijvoorbeeld over de olifantenseksualiteit.

Steven Stupp: Beneden de zeespiegel - een Amerikaan in Holland. Balans, Amsterdam. ISBN 9050186017; 199 blz. 14,90 euro

Een Amerikaanse kijk op Holland, soms wat voorspelbaar. Stupp viel bijvoorbeeld op: onze ombekommerde omgang met naaktheid, ons enorm ruime stelsel voor sociale zekerheid, onze behoefte om in antwoord op de vraag 'Hoe gaat het?' de tijd te nemen voor een beschrijving van de pijn in onze rechterknie in plaats van 'Uitstekend, en met jou?' te roepen en door te hollen naar de volgende afspraak.

Mag Oostenrijk: Geribbeld zand - gedachten van een moeder. Museumdrukkerij Die Haghe, Voorburg. ISBN 907457713x; 123 blz. prijs onbekend

Misschien is het opvallende van dit boek dat het de schrijfster en uitgever ontbreekt aan iedere behoefte om op te vallen. Een heel gewoon Hollands huisvrouwenleven met kinderbesognes, zieke vrienden, verhuizingen, uitjes. Dit alles in hele gewone brieven aan een vriendin. Niets meer.

Rosemary Bailey: Leven in een ansichtkaart - een thuis in de Franse Pyreneeën. Sirene, Amsterdam. ISBN 9058311961; 350 blz.18,95 euro

Zo geestig als Engelsen dat kunnen, beschrijft Bailey, een journaliste, hoe het haar en haar gezin vergaat als ze zich vestigen in een vervallen klooster in de Pyreneeën. De omwonenden zijn voor het merendeels net zo gek als zijzelf. Zoals de Nederlander Hans, die ,,tot twee jaar geleden carrièreadviseur was en zichzelf toen adviseerde om naar Mosset te gaan verhuizen en ezeltrektochten te organiseren''.

Norbert en Elinore Herschkowitz: Breintjes van Kleintjes. Nieuwezijds, Amsterdam. ISBN 9057121522; 286 blz. 22,95 euro

Met twee benen in de praktijk geschreven boek voor jonge ouders over de ontwikkeling van baby's, dreumesen en peuters. Wel leunend op wetenschappelijke kennis, maar niet onbegrijpelijk. En met nuchtere goede raad. Zoals: speelgoed is vaak overbodig, het is veel belangrijker dat een kleintje zijn of haar spieren kan trainen en met water, steentjes, houtjes en dennenappels mag redderen.

J.H. Laenen: Frederik Weinreb en de joodse mystiek. Ten Have, Baarn. ISBN 9025953638; 194 blz. 19,95 euro

Frederik Weinreb heeft in de oorlog met bravoure honderden joden (voor geld) op een lijst gezet die hen had moeten redden, maar dat uiteindelijk in de meeste gevallen niet deed.

Onderzoekers wezen hem in de jaren zeventig aan als een bedrieger. Maar hij was ook een kenner en verbreider van de joodse mystiek. Volgens de auteur was hij op dat terrein in ieder geval géén bedrieger, maar een man die veel zinnigs te melden had.

Theo Boer en Angela Roothaan (red.): Gegeven - Ethische essays over het leven als gave. Boekencentrum, Zoetermeer. ISBN 9023913612; 133 blz. 14,50 euro

De huidige westerse cultuur, leert de achterflap, zoekt het in een sterke nadruk op de menselijke autonomie. Maar als het er op aan komt, ervaart de wester-ling even hard als iedere ander-ling dat hij nauwelijks invloed heeft op leven en dood. In het dagelijks leven valt met dat besef iets goeds te doen.

Robert Wolff: Oude wijsheid van natuurvolken. Ankh-Hermes, Deventer. ISBN 9020283138; 182 blz. 16,95 euro

Nederlander die zijn hele leven bij 'natuurvolken' leefde(in Maleisië, in Indonesië,op Hawaii) vertelt dat wij hier, als cultuurvolk, anders moeten leven.

Dr. Ton Roumen: Wie kust mij wakker? Hoe verhalen een weg wijzen naar vrijheid en geluk. Ankh-Hermes, Deventer. ISBN 9020283154; 167 blz. 14,95 euro

Met sprookjes, mythen en legenden als leidraad poogt de auteur wijze raad te geven aan mensen die verlangen 'naar een beter, gelukkiger en succesvoller leven'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden