BOEKEN

Lesley en Roy Adkins: Hiërogliefen. Ontcijferen, lezen, begrijpen. Kosmos-Z & K, Utrecht/Antwerpen; 176 blz.-fl30,90.

H.M.van den Brink (red.): España! - De mooiste Nederlandse verhalen over Spanje. Prometheus, Amsterdam; 185 blz.-fl27,55.

Bijdragen vol Spanje-liefde en -haat van Emants, Slauerhoff, Johan Brouwer, Jef Last, Herman Koch, Vonne van der Meer en vele anderen.

Luc Verhuyck: SPQR - Anekdotische reisgids voor ROME. Atheneum - Polak & Van Gennep, Amsterdam; 421 blz.-fl51.

Werkt heel oud Rome af, plein voor plein, fontein voor fontein. Het is eerder een studieus dan een hilarisch werk, boordevol wetenswaardigheden.

Peter Thorold: The London Rich - The creation of a great city from 1666 to the present. Penguin, Londen; 402 blz.-fl74,95.

In september 1666 brandde Londen practisch helemaal af. Daarna begon de stad een nieuw, stenen leven. Stadsuitbreiding en verfraaiing uitvoerig in beeld en leesbaar onder woorden gebracht.

Ryszard Kapuscinski: The shadow of the sun - My African life. Allen Lane, Londen; 325 blz.-£18,99.

De grote Poolse verslaggever beschrijft decennia van ervaringen in Afrika. Overstijgt de -vaak gruwelijke- eendimensionale actualiteit heel ver maar ontloopt haar niet.

Jonathan Power: Like water on stone. The story of Amnesty International. Allen Lane, Londen; 333 blz.-fl63,95.

De geschiedenis van een van de invloedrijkste non-gouvernementele organisaties in de wereld, door een bewonderaar. Dat het verkeerd was de Baader Meinhoff-beweging te protegeren, laat hij desalniettemin niet onbesproken.

Theo Meder (red:): 'Er waren een Marokkaan, een Turk en een Nederlander.....' Volkskundige en taalkundige opstellen over het vertellen van moppen in de multiculturele wijk Lombok. Sticht. beheer van Internat. inst. voor Sociale Geschiedenis, Amsterdam; 210 blz.-fl32,50.

Een van de onderzoekjes in een multidisciplinair project in een van de 'zwartste' wijken van Nederland (Lombok in Utrecht) ging over moppen. Er zijn zoveel mogelijk moppen op band gezet -'Kom op vertel een mop! Iedere tiende mop een knaak'- en uit alle hoeken geanalyseerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden