Tips

Boekentips, 5 oktober 2019

null Beeld
Beeld

Fen Verstappen
Moeder af
Das Mag; 144 blz. € 19,99

Kleine, mooie roman over een dochter wier moeder een hersenbloeding krijgt en verandert van een flamboyante modeontwerpster die vond dat je het hart op de tong moest dragen, in een hulpbehoevende patiënt. Zij kan alleen nog ‘godverdomme’ en ‘mooie dingen’ zeggen, en verder niet meer communiceren. Hoe gaan de volwassen kinderen om met dit afscheid van hun moeder zoals ze die altijd gekend hebben? Moeder gaat maar niet dood. Tassenontwerpster Biek en sieradenontwerper Tijn zijn de kinderen die het meest op hun moeder lijken, de ik-persoon (net bevallen van een dochter) heeft wat meer afstand tot haar. Zij is filosofischer ingesteld, en voelde zich als kind vaak niet begrepen. Vragen over hoe ouderschap imperfect kan zijn, dringen zich rond het ziekbed aan haar op.

null Beeld
Beeld

Dorthe Nors
Kaart van Canada
Vert. Edith Koenders en Adriaan van der Hoeven Podium; 135 blz. € 18,50

“Hygge, zorgvuldig geënsceneerde gezelligheid, is mooi en een beetje gevaarlijk”, aldus Nors in de inleiding bij haar verhaal ‘Gezelligheid’. “Als iemand aan de hygge probeert te ontsnappen, wordt hij of zij terug gehengeld in de cirkel van hygge, alwaar regel één is dat je hygget, niets doet dat de hygge bederft, want als je de hygge bederft, worden de dingen onhyggelig.” ‘Gezelligheid’, eerder online gepubliceerd, is opgenomen in de verhalenbundel ‘Kaart van Canada’. Nors is nu dé Deense schrijver, zoals Vrouwkje Tuinman schreef in een profiel in Trouw, omdat ze durft haar land op de korrel te nemen. Ook deze nieuwe bundel van Dorthe Nors gaat over het gevoel nergens echt thuis te zijn. Deze herfst verblijft de auteur overigens in Amsterdam als writer in residence, op uitnodiging van het Letterenfonds. 

null Beeld
Beeld

Samantha Power
Leerschool van een idealist
Vert. Piet Dal, Ton Heuvelmans, Sjaak de Jong, Rogier van Kappel en Barbara Lampe
Atlas Contact; 535 blz. € 34,99

Oorlogscorrespondent Samantha Power groeide uit tot de belangrijkste mensenrechtenadviseur van president Obama. Van kritische buitenstaander kwam ze ineens in het hart van de Amerikaanse politiek te staan, en werd ook nog moeder. Hoe kon ze haar idealen combineren met de geopolitieke ontwikkelingen, telefoontjes plegen met minister van buitenlandse zaken John Kerry en tegelijkertijd borstvoeding geven? In dit zeer persoonlijke en soepel geschreven boek kijkt Power te­rug op haar tijd als kind in Dublin, haar emigratie naar de VS, jeugd in Atlanta en wat haar dreef als journalist in voormalig Joegoslavië, als diplomaat in Washing­ton en als Amerikaans ambassadeur bij de VN.

null Beeld
Beeld

Mickaël Launay
De wetten van de wereld. Het grote verhaal van de wiskunde
Vert. Henriëtte Gorthuis en Nathalie Tabury. Balans; 268 blz, € 23,99

Hij is bekend van Micmaths, een Youtubekanaal over wiskunde, en dat zegt wel iets over hoe goed en toegankelijk de Franse schrijver en wiskundige Mickaël Launay kan praten over zijn grote passie: de wiskunde. Hij gaat langs het Louvre, waar hij om te beginnen een kijkje neemt bij Griekse friezen waarop de meest ingewikkel­de patronen zich in één richting herhalen. Launay stelt vast dat de Grieken alle zeven mogelijke patronen ontdekten van symmetrieën, draaipunten en glijspie­ge- lingen. In het Alhambra ziet hij hoe de Arabieren voor tegels maar liefst zeventien mogelijke patronen ontdekten, want deze bewegen zich niet maar één richting op, maar ook in twee richtingen en naar boven en beneden. Het Moor­se paleis in Granada is voor wiskundigen vooral een wonder van mozaïek. En dan hebben we het alleen nog over geometrie, want Launay heeft het met hetzelfde gemak over algoritmes, kansberekeningen, het getal pi en de stelling van Pythagoras. Wie dit boek gelezen heeft, ziet voortaan overal in de wereld vormen van wiskunde. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden