Boekenman Ton Hulskamp overleden

BARCELONA (ANP) - Aan het begin van zijn vakantie in Barcelona is op 51-jarige leeftijd Ton Hulskamp overleden. Als directeur van de boekenbrancheorganisatie Koninklijke Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels (KVB), heeft hij de afgelopen jaren als een leeuw voor behoud van de vaste boekenprijs gevochten.

Dit systeem, waarbij Nederlandse boeken slechts tegen een door de uitgever vastgestelde prijs verkocht mogen worden, ligt met grote regelmaat onder vuur. Tegenstanders gruwelen van het door de overheid gesanctioneerde prijskartel. Hulskamp liet geen gelegenheid onbenut om vol vuur uit te leggen dat het mechanisme een breed titelaanbod garandeert: boekhandelaren kunnen met een gerust hart langzaam lopende titels inslaan; uitgevers kunnen de winst op bestsellers gebruiken om ook minder commerciële boeken te lanceren.

Hulskamp moest op verschillende fronten aan de bak. Hij procedeerde tot aan het Europese Hof tegen ontduikers van de boekenprijs (Free Record Shop, Belgisch Boekhuis) en vocht tegelijkertijd een stevig robbertje met Europees Commissaris Van Miert (mededinging), die de boekenprijs liever vandaag dan morgen zou afschaffen. Hulskamp wist zich gesteund door staatssecretaris Nuis van cultuur.

Behalve als KVB-directeur was Hulskamp ook in andere functies actief in het boekenvak. Hij werkte voor uitgeverij Bosch & Keuning en was dertien jaar lang commissaris bij het Centraal Boekhuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden