Boekenkast op kleur

Rosa Groen

De meeste mensen weten het nog niet, maar er is een nieuwe trend: het op kleur sorteren van boeken in de boekenkast. Het Amerikaanse tijdschrift The Design Observer Group schreef vier jaar geleden al over bibliotheken die boeken op kleur sorteren en over individuen die dat doen. New York Time Magazine maakte er – ook in 2006 – een fotoreportage over.

De trend steekt nu de kop op in de huiskamers van Nederlandse jongvolwassenen, met name in de hoofdstad. Het interieur moet steeds strakker zijn. Eerst was er de tendens om boekenkasten uit de huiskamers te weren, de nieuwe manier van boeken rangschikken maakt dat overbodig. De boeken-op-kleursorteerders beschouwen de boekenkast niet alleen als een verzamelpunt van nuttige en noodzakelijke gebruiksvoorwerpen, maar ook als esthetisch onderdeel van het interieur. Of, in de woorden van Farshad Soleymani uit Amsterdam: „We zagen dat het sorteren van boeken op kleur gewoon mooier was.”

Bij Farshad ging het als volgt. Hij zag voor het eerst bij vrienden een op kleur gesorteerde boekenkast. Daarin stonden veel boeken, ook de kinderspullen in de kast waren op kleur gesorteerd. Farshads vriendin vond het aanvankelijk belachelijk. Toen ze gingen samenwonen en zelf de boeken inruimden, merkten ze dat rangschikken op kleur een uitkomst was. Farshad: „Het is veel rustiger in huis.”

De Amsterdamse ontwerper Cees de Gooijer was een van de eersten in Nederland die zijn boeken op kleur sorteerden. „Ik zag een afbeelding op de plaatjeswebsite Flickr, vond het prachtig en toen we verhuisden heb ik de boekenkast ook op kleur ingericht. Mijn vriendin was meteen enthousiast. Het was voorheen een rommeltje, boeken zijn sowieso rommelig. Alleen als je minder dan een halve meter van de kast stond, kon je een boek terugvinden.”

De Gooijer ziet de eigen wijze ook als een anti-intellectueel statement, omdat het indruist tegen de ’normale’, alfabetische manier van inrichten. „De meeste mensen zoeken nooit een boek terug. Misschien bibliofielen wel, maar wij niet.”

De Amsterdamse sociologe Tamara Jansma is het daarmee eens. Wel heeft ze haar boeken over twee kasten verdeeld: fictie en non-fictie, beide op kleur gerangschikt. Zij vindt de ingreep een uitkomst voor haar interieur. Jansma: „Je hoort vaak dezelfde commentaren en grappen: ’Kun je je boeken nog wel terugvinden?’ of ’Je krijgt een geel boek voor je verjaardag’. Maar als mensen het uiteindelijk zien, zijn ze enthousiast.”

Jansma geeft toe dat er ook haken en ogen aan zitten: „Er is altijd een kleurdilemma. Als je van donker naar licht gaat, heb je het probleem dat je binnen een kleur ook van donker naar licht wilt gaan. Maar dan gooi je het grotere geheel in de war.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden