BOEKEN NON-FICTIE

Rich Thomassen: De wereld van Dick Bos - de stripheld die jiu-jitsu populair maakte in Nederland.

Het levensverhaal van een stripheld die decennialang ontelbare lezers van dienst is geweest: Dick Bos, de man van de perfecte jiu-

jitsuworp, de held in Nederlands bekendste driestuiverstrip. Auteur tekent tot in detail het leven van de maker, Alfred Mazure oftewel MAZ.

Gerlof Leistra e.a. (red.): De hoogste berg - vijftig jaar beklimming van de Mount Everest. Prometheus, Amsterdam. ISBN 9044602586; 260 blz. 15 euro

In 1953 werd de hoogste berg voor het eerst verslagen. In dit boek een bloemlezing uit egodocumenten van de eerste en andere klimmers die het gelukt of net niet gelukt is de top te halen, de sherpa's niet uitgezonderd.

Birgit Vanderbeke: Gebruiksaanwijzing voor Zuid-Frankrijk. De Geus, Breda. ISBN 9044503898; 153 blz. 15 euro

Geestig geschreven adviezen van een Duitse schrijfster voor wie Zuid-Frans wil zijn met de Zuid-Fransen.

J.G. Kikkert: Ik vergeef het u - de troostbrieven van Maria Rubens. Ad.Donker, Rotterdam. ISBN 9061005353; 126 blz. 14,90 euro

Kikkert houdt zich graag met alle kanten van de Oranjes bezig, het liefste met de zelfkant. Alwaar hij bijvoorbeeld de affaire tussen de tweede vrouw van Willem de Zwijger, Anna van Saksen, en Jan Rubens, vader van de grote schilder, vindt. Anna werd voor het overspel gestraft met eenzame opsluiting tot de dood erop volgde, Jan Rubens werd op het nippertje níet ter dood gebracht en alleen maar verbannen. De wat onhandig geschreven, vergevingsgezinde brieven van Rubens' vrouw Maria maken nog geen tiende deel van het boek uit, de titel ten spijt.

Bob de Graaff e.a. (red.): De Nederlandse buitenlandse politiek in de twintigste eeuw. Boom, Amsterdam. ISBN 9053528857; 198 blz. 19,90 euro

Bundel met degelijke opstellen, over de buitenlandse politiek en de basisprincipes van de defensie van Nederland. Een apart hoofdstuk over de rol van prins Bernhard.

Arthur Hegger: Wat borderline met je doet. Boekencentrum, Zoetermeer. ISBN 9023913132; 147 blz. 13,50 euro

Het borderline-syndroom op praktische manier doorgenomen, een psychiatrische aandoening die mensen heftig, impulsief en emotioneel maakt. Hoe ermee te leven en wat er tegen te doen? Bedoeld voor patiënten en voor hun verwanten en dierbaren. Met vijf patiënteninterviews.

Pieter Dingemanse: Wat burn-out met je doet. Boekencentrum, Zoetermeer. ISBN 9023913124; 173 blz. 13,50 euro

Al even praktische adviezen voor burn-outpatiënten. Vragenlijst om te testen of je zelf in de gevarenzone verkeert, en ook dit ingeleid door vijf patiënteninterviews.

Drs. J.G.Cuypers: Leven met je buren - rechten en plichten van A tot Z. Elmar, Rijswijk. ISBN 903891380x; 160 blz. 12,50 euro

Alles wat een mens moet weten die ruzie heeft met de buren; en dat zijn er in Nederland steeds meer. In multiculturele zaken enkele schattig-naïeve adviezen, voor het overige sterk juridisch, maar daar is niets tegen. Dus alles over geluidshinder, overhangende takken, eigen weg en eigenrichting.

Hans Olink: Red Flag Eddy, een schelmenleven. Bas Lubberhuizen, Amsterdam. ISBN 9059370392; 142 blz. 9,90 euro

De Amsterdamse zeeman Evert Hoedemaker vertelt, hoogbejaard, zijn woeste en strijdbare levensverhaal aan zijn zoon. Werd meermalen getorpedeerd in de Eerste Wereldoorlog, maakte de Russische Revolutie mee, werd vakbondsman in Amerika en taxi-ondernemer in Amsterdam, kwam in een Duits concentratiekamp terecht, en kon na terugkeer in Nederland nergens meer aarden.

Gijs Dingemans: Een vitale wegwijzer - op zoek naar de religieuze kracht van de Tora. Kok, Kampen. ISBN 904350540; 148 blz. 14,90 euro

Het derde deel in een serie 'gesprekken' met bijbelschrijvers. Ging het eerste boek over de betekenis van Jezus volgens de evangelisten, en het tweede over de oorsprong van Israëls religie, in dit deel worden de schrijvers van de Tora ondervraagd over hun motieven.

Kardinaal Godfried Danneels: Johannes aan het woord. Halewijn / Gooi & Sticht, Kampen. ISBN 9030410582; 278 blz. 22,50 euro

De Belgische kardinaal heeft het Johannesevangelie gelezen volgens de aanwijzingen van de 'lectio divina', eerst aandachtig lezen, dan de 'meditatio' en dan het bidden,'oratio'.

Gideon van Dam: Dichter bij het Onuitsprekelijke - over geestelijke begeleiding voor en door pastores.

Ten Have, Baarn. ISBN 9025953670; 202 blz. 18,90 euro

Pastores en anderen met een 'spirituele gidsfunctie'moeten hun geloof onderhouden, want anders wordt het niks. Ze kunnen dat doen door bij anderen te rade te gaan, een dagboek bij te houden, de Bijbel te lezen, enzovoorts. Dit boek doet handreikingen voor goed onderhoud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden