BOEKEN KINDERBOEKEN

Lydia Rood: Lekker slapen, diefjesmaat. Leopold, Amsterdam; 60 blz. f 10, vanaf 10 jaar. Geestig verhaal over een jongen van tien die als hij 's nachts moet plassen een inbreker tegen het lijf loopt. Ondanks de dreiging van diens pistool raken ze in gesprek.

Bies van Ede: Bloed op de heksensteen. Zwijsen, Tilburg; ill. Ren Pullens, 102 blz. f 16,95, vanaf 9 jaar. Op H. P. Lovecraft genspireerd nachtmerrie-achtig horrorverhaal. Agnes gaat logeren bij een oude tante op een boerderij in Limburg. Daar blijkt een heks van 300 jaar geleden nog altijd haar boze toverkracht te gebruiken.

Selma Niewold: Verhalen in nachtblauw. Ploegsma, Amsterdam; 136 blz. f 37,50, 5-11 jaar. Fraaie bundel nachtverhalen uit werk van auteurs als Paul Biegel, Wim Hofman, Joke van Leeuwen, Hans Hagen, Imme Dros en Els Pelgrom.

Barbro Lindgren en Eva Eriksson: De wilde baby krijgt een hond. Middernacht Pers, Naarden; f 19,90, vanaf 3 jaar. Sterk en humoristisch gelustreerd prentenboek waarin een dreumes die weet wat-ie wil met zijn knuffels een nachtelijke ruimtereis maakt naar de maan. Avontuurlijk, ondeugend, lief.

Max Velthuijs: Kikker is bang. Leopold, Amsterdam; f 22,50, vanaf 3 jaar. Opnieuw een weergaloos Kikkerboek waarin Kikker en zijn vriendjes ontdekken dat ze alleen maar bang zijn voor wat ze zichzelf inbeelden.

Jacques Duquennoy: Spookjes aan tafel. Vertaald door Myriam Kunnen. Clavis, Hasselt: f 21.90, vanaf 4 jaar. Humoristisch beeldverhaal met fraaie, heldere tekeningen. Een goedaardig spokengezelschap neemt tijdens een diner steeds de kleur, en soms ook de vorm, aan van de spijzen die genuttigd worden.

Beatrijs Nolet: Maanlicht. La Riviere en Voorhoeve, Kampen; ill. Thea Peters, 40 blz. f 14,95, vanaf 5 jaar. Sprookjesachtig verhaal over een parmantig manneke dat 's nachts vergezeld van zijn schaduw door bergen en wouden loopt op zoek naar een slaapplaats. Avontuurlijk, maar niet griezelig. Rake, sfeervolle illustraties.

Anke de Vries: Het spookhuis. Zwijsen, Tilburg; ill. Alice Hoogstad, f 12,50, 5-7 jaar. Mark klimt een oud, vervallen landhuis binnen en maakt het tot zijn eigen spookhuis. Dan vindt hij een briefje van een heks. En een glanzende appel. . . De schrijfster speelt met griezelgevoelens, maar laat zien dat die berusten op kinderfantasie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden