’Boeken hebben mij vaak getroost’ Cisca Dresselhuys

Cisca Dresselhuys (66), voormalig hoofdredacteur van het tijdschrift ’Opzij’.

Las u als kind al?

„Altijd. Ik ben een eeuwige lezer. Het begon vanaf het moment dat ik kon lezen, dus vanaf een jaar of zes. Ik denk dat ik het vele lezen van mijn vader geërfd heb. Die was dominee en stimuleerde het lezen door mij boeken te geven die hij als recensent van het kerkblad had bemachtigd. ’Met Karel Martel tegen Moren en Heidenen’ van H. te Merwe was zo’n boek. Overigens stimuleerde hij het lezen zeker niet dwingend. Integendeel.”

Welke jeugdboeken zijn u bijgebleven?

„Mijn broer en zussen lazen de Prismaatjes van één gulden vijfentwintig. ’De Adderkluwen’, bijvoorbeeld. Ik herinner me ook nog het boek ’De scharlaken letter’. Later, toen ik zestien was, las ik ’Joop ter Heul’ van Cissy van Marxveldt. Een serie die eigenlijk voor dertienjarigen is. Wéér later, toen ik op mijn achttiende op de regioredactie van Trouw in Utrecht kwam te werken, vermaakte ik me met ’Mijn beurt om thee te zetten’ van Monica Dickens. Dat boekje ging over een jonge redactrice op een kleine redactie, die, net als ik destijds braaf deed, thee zette voor haar collega’s.”

Is er een boek dat u gevormd heeft?

„ Nee, wel zijn er boeken waar ik veel aan gehad heb, waar een troostende werking vanuit ging. ’Troostlezen’, zogezegd. De boeken van Bob den Uyl behoren daartoe. Die zouden in iedere psychiatrische instelling verplichte kost moeten zijn.”

Zijn jeugdboeken bepalender voor een mens dan volwassen boeken?

„Nee. Dat wordt altijd beweerd door dezelfde mensen die stellen dat je op latere leeftijd geen nieuwe vrienden maakt. Nieuwe vrienden maken kan altijd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden