Review

Boeken hebben 'medzjik' nodig

Deze week is het rijmen, rappen, zingen en dichten troef. Uitgevers hebben ingespeeld op het thema van de Kinderboekenweek en sommige schrijvers die normaal kinderromans maken, hebben zich toegelegd op versjes en gedichten. Het swingt op de schappen van de boekwinkels.

Kleuters die houden van zingen en muziek maken, kunnen hun hart ophalen met 'Het grote liedjesboek'. Dit is in een grote hoeveelheid uiteenlopende categorieën ingedeeld, zoals bijvoorbeeld: boerderij, circus, dierentuin, emoties, eten & drinken, jarig, kleuren, lezen & schrijven, logeren, sinterklaas, verliefd, en ziek zijn. De productiviteit van het duo Busser en Schröder is onwaarschijnlijk hoog en hun werk bijna altijd leuk. Als voorbeeld een van de kortste versjes: 'Dit zijn je voeten en dat zijn je handen / hier zit je neus en daaronder je tanden / je buik en je benen en wat zit daar? / daar op je bolletje zit je haar.'

Jean van Vugt componeerde muziek bij de versjes, die kinderen zelf kunnen spelen op blokfluit of piano. En als dat nóg niet genoeg is, brengen de kleurrijke tekeningen van Wilbert van der Steen de lezers wel in de juiste stemming. 'Het grote liedjesboek' verdient een speciale plaats in iedere kinderkamer.

Uitgeverij Holland brengt ter gelegenheid van de Kinderboekenweek verzamelde kinderversjes van haar eigen auteurs, onder wie Mieke van Hooft, Paul Biegel en Hans Andreus, in 'Holland rijmt'. Heel aardig dit boekje, hoewel de versjes niet altijd even vloeiend of duidelijk zijn. Van de bundels die ik in deze bijdrage noem, is deze het minst mooi verzorgd; de donkere tekeningen van Yvonne Jagtenberg brengen niet veel emotie over, waardoor er afstand van de teksten wordt gecreëerd. Misschien is het leuker een van de oorspronkelijke boekjes - 'Holland rijmt' is samengesteld uit eerdere bundels van bovenstaande auteurs - te proberen.

Natuurlijk kon het Griezelgenootschap (GG) niet achterblijven. Deze groep griezelschrijvers onder voorzitterschap van Paul van Loon, komt met 'Griezelverzen I'. De eerste gerijmde uitgave van deze club heeft als ondertitel 'Van gruwelrijm tot griezelrap', een knipoog naar het thema van de Kinderboekenweek. Het biedt rijmpjes met titels als: 'Meisjesbotten voor de pret', 'Bloedmaal', 'Kantel je zerk', 'Knoflookspook', 'De brandende kat' en 'Grafrover'. Het klinkt allemaal angstaanjagend en riekt naar nachtmerries, maar de schrijvers - onder wie Tais Teng, Eddy C. Bertin, Els Rooijers en Hans van de Waarsenburg - hebben er als altijd voor gezorgd dat het plezier in griezelen voorgaat op angstzweet.

Cursus griezelrijm

Het zou niet het ware Griezelgenootschap zijn als 'Griezelverzen I' niet was vergezeld gegaan van iets bijzonders, in dit geval een korte cursus griezelrijm, door Bies van Ede. Bijnaam: 'de Eeuwige'. Deze cursus beslaat elf pagina's en is geheel in stijl aangepakt. Van Ede vertelt hoe hij aan het werk is. “Op de Wester Begraafplaats tegenover mijn huis ruisen de bomen. Ik zit achter mijn oeroude eikenhouten bureau en staar door het stoffige raam.” Een meisje staat midden in de nacht bij het hek van de begraafplaats. Van Ede besluit over haar te dichten. Zo, terwijl de ernstige verdenking dat ze een vampier is op het meisje rust, leert Van Ede ons waar de klemtonen moeten liggen en welke woordkeuzes we moeten maken. “Vrolijke woorden horen daar niet thuis. Dus: geen stralend daglicht, geen blijde lach, bloeiende zonnebloemen, of de bel van de ijscoman. Sombere taal hebben we nodig voor een griezelige sfeer. Gelukkig is dit een sombere nacht. Dat helpt altijd.” Met 'Griezelverzen I' geeft het Griezelgenootschap haar enorme schare fans precies wat ze willen en tevens biedt ze een aangename kennismaking voor de kinderen die het GG nog niet kennen.

Warm

Een dichter die zo nu en dan de rijm loslaat en zijn teksten tot een meer literair gedicht laat worden, is Theo Olthuis. Zijn boek 'Vlinder in december' is uitstekend geschikt om kinderen met poëzie bekend te maken. De gedichten zijn zeer warm en sympathiek - ook doordat de tekeningen van Marja Meijer de lezers een prettig thuisgevoel geven in dit boek. Olthuis opent de bundel met het gedicht 'Medzjik': 'Ik heb een vriendje, / hij heet Medzjik. / Als ik bang ben of alleen, / hoef ik enkel maar / te denken: Medzjik / en dan komt-ie al meteen. / Dwars door de lucht, / dwars door het raam, / hoe zoiets kan bestaan; / Medzjik!'

En dat is precies wat boeken nodig hebben: medzjik!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden