BOEKEN - FICTIE

Peter Ghyssaert: Sneeuwboekhouding. Bert Bakker, Amsterdam; 49 blz. ¿ 19,90. Tweede dichtbundel van de Vlaming gaat over landschappen en de trage beweging van het verval: Uit koude winter / stijgen doden in een droom.

Betty Roos: Bonsai-kinderen. In de Knipscheer, Amsterdam; 352 blz. ¿ 39,50. Autobiografisch tweeluik over de Tweede Wereldoorlog. Als vijfjarige komt Betty Roos in een Jappenkamp terecht, na de oorlog kan ze maar moeilijk wennen in Amsterdam.

Graa Boomsma: De geest van lavendel. Prometheus, Amsterdam; 134 blz. ¿ 24,90. In elk van de zeven verhalen uit deze bundel staan mensen onverwacht op een kruispunt in hun leven.

Milo Anstadt: Jonge jaren. Contact, Amsterdam; 284 blz. ¿ 39,90. Op het moment dat de Duitse tanks Amsterdam binnenrollen is Milo Anstadt negentien jaar oud. De eerste tien jaar van zijn leven bracht hij door in de Poolse stad Lwów.

Nâzim Hikmet: Mensenlandschappen. Vert. door Els Hansen, Ruud Keurentjes en Wim van den Munkhof. De Geus, Breda; 493 blz. ¿ 95. In de gevangenis van Bursa begon de Turkse dichter en schrijver Nâzim Hikmet (1902-1963) aan dit lange epische gedicht waarin hij stem gaf aan de verhalen van zijn medegevangenen.

Bart Plouvier: Het gelag. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam; 143 blz. ¿ 29,90. Ode aan het dorpscafé, het laatste bolwerk tegen de boze buitenwereld. In de realiteit van de roes hebben de stamgasten hun eigen taal.

Etienne van Heerden: De stoetmeester. Vert.door Riet de Jong-Goossens. Meulenhoff, Amsterdam; 362 blz. ¿ 49,90. In deze bekroonde roman zijn schoonheid en wreedheid, gewelddadigheid en hoop met elkaar verweven.

Ad ten Bosch: Nachtwind. Meulenhoff, Amsterdam; 142 blz. ¿ 29,90. Tweede deel van een trilogie. Anton Traandijk keert de provincie de rug toe, hij verhuist naar Vancouver. Zijn kwetsbare voetbalknie voetbalknie sleept hij met zich mee.

Jonathan Aycliffe: Dreiging op zolder. Vert. door Ronald Beek. De Boekerij, Amsterdam; 186 blz. ¿ 24,90. Spannende horror over een ontvoerde baby.

S. Carmiggelt: Honderd dwaasheden. Allemaal onzin. De Arbeiderspers, Amsterdam; 214 en 187 blz. ¿ 29,90. Fraai uitgegeven herdruk van twee bundels van Carmiggelt. Voor de ware liefhebber.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden