Boeken en drukken op beurs naast Tefaf

Rotterdams Orkest benoemt artistiek manager

Boeken en drukken op beurs naast Tefaf

Voor de tweede keer wordt volgende maand in de binnenstad van Maastricht een internationale antiquarenbeurs gehouden. Handelaren in oude boeken en drukken zijn op twee verschillende locaties te vinden, zowel in de Sint Janskerk op het Vrijthof als in de Lutherse kerk in de Hondstraat. De Antiquarian Book & Print Fair 2008 valt samen met de Tefaf, op dit moment de meest gereputeerde oude kunst en antiekbeurs, in het weekeinde van 6 tot en met 8 maart. Gelijktijdig organiseert de antiquarenbeurs een tentoonstelling rond de architect Dom Hans van der Laan, die een inzicht wil geven in de relatie die de Limburgse bouwmeester met de typografie onderhield. Veel voorwerpen op deze tentoonstelling komen uit het bezit van William PARS Graatsma, zelf architect en vriend van Van der Laan.

Spectaculair hoogtepunt op de boekenbeurs belooft een late uitgave te worden van de zogeheten ’Atlas Major Six Cosmographia Universalis’ van Johannes Janssonius. Die verschijnt op de beurs in een complete versie van elf delen. De atlas dateert uit 1675 met een set toegevoegde kaarten uit 1687.

Bijzonder gezocht is ook de manuscriptkaart met de vestingwerken van Maastricht die uit het einde van de 18de eeuw dateert. In die tijd gold de vesting Maastricht als onneembaar en werd om die reden ook druk vanuit het buitenland bestudeerd. Naast boeken en kaarten biedt de beurs ook Japanse prenten, decoratieve gravures en kunstenaarsboeken. Info op www.mabp.eu

Rotterdams Orkest benoemt artistiek manager

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft Michael Fine benoemd tot artistiek manager per 1 maart. Fine was al enige tijd aan het orkest verbonden als Senior Advisor Artistic Planning. In die rol was hij verantwoordelijk voor de programmering van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en voor delen van het Gergjev Festival. De Amerikaan Michael Fine begon zijn muzikale loopbaan als klarinettist, en is nog steeds actief als uitvoerend musicus. In 1990 zette hij de platenmaatschappij KOCH International Classics op, om in 1997 artistiek directeur van Deutsche Grammophon te worden. Als producent werd hij onderscheiden met een Grammy, en zijn opnamen wonnen alle grote internationale prijzen. Tegenwoordig werkt Fine als zelfstandig producent voor diverse musici en platenmaatschappijen. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast werkt hij bij de Seoul Philharmonic.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden