Boeken als hulp of ter inspiratie

De beste kookboeken van het jaar worden dinsdag bekendgemaakt in de Amsterdamse Bijenkorf. Maar wij maken alvast onze eigen selectie. De smaakmakers van Trouw, Jeroen Thijssen en Karin Luiten, kiezen hun favorieten uit het ruime aanbod.

Karin: Dit is een boek van een ultieme duizendpoot. Recepten, illustraties, foodstyling, vormgeving, werkelijk alles komt van Yvette van Boven zelf. Het is dat haar man Oof Verschuren fotograaf is, anders had ze de foto’s vast ook nog zelf gemaakt. De titel dekt dus alleszins de lading. Een boek naar mijn hart, maar ik ben dan ook heel erg pro ’lekker zelf doen’. Hup, heel Nederland terug de keuken in! Vol charmante opmerkingen à la: „Het is wel wat werk, maar met een beetje humor slaat u zich wel door de bereiding heen” of „Trek de galgangen uit de lever. Dat durft u best.”

Jeroen: De vlag dekt de lading inderdaad aardig, maar de selectie van wat je thuis maakt of gebruikt is wat arbitrair. Wel zelf kaas maken, maar geen worst. Wel wilde vis, maar geen wild, wel geiten-, maar geen schapenkaas, wel comté, geen roquefort. Maar dat zijn kniesoor-druiven. Er zitten prima tips in, om brood te maken zonder te kneden, bijvoorbeeld. En iemand die in twee pagina’s vijf bouillonrecepten geeft verdient onze aandacht. Prachtig vind ik de menu’s: diner voor twee, voor drie, voor een begrafenis. Die verzint niet iedereen zomaar zelf.

Home Made, Yvette van Boven, uitgeverij Fontaine, euro 34,95

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden