Boek: ’Relatiecrisis motor achter kandidatuur Royal’

Ségolène Royal werd niet alleen gedreven door ambitie. Met haar kandidatuur voor het presidentschap wilde ze ook wraak nemen op haar partner, de chef van de socialisten, aldus een boek.

Deze week staan de aanstaande president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Cécilia op de cover van Paris Match. Zij geeft hem een zoen: met hun huwelijk is niets mis, alle verhalen over een crisis ten spijt, zo verzekeren zij.

Heel anders is het gesteld met de relatie tussen zijn ex-rivale in de race naar het Elysée, Ségolène Royal en François Hollande. Daar lijkt het tenminste sterk op. Ook over hen circuleerde al een tijd geruchten dat het slecht ging: Hollande, partijleider van de Franse socialisten, zou er niet over peinzen om in het presidentiële paleis te gaan wonen als Royal had gewonnen.

Maar nu is er dan een boek van twee journalisten van de zeer serieuze krant Le Monde, waarin niet alleen staat dat het verhaal klopt, maar dat de crisis tussen Royal en Hollande ook de bron is van een ’nooit eerder vertoond politiek avontuur’.

Volgens de auteurs van ’La Femme fatale’, Raphaëlle Bacqué en Ariane Chemin, heeft Hollande de kandidatuur van de moeder van zijn vier kinderen zoveel mogelijk gedwarsboomd. Zo probeerde hij vorig jaar november ex-premier Lionel Jospin in stelling te brengen tegen Royal. Dat wekte de woede van Julien Dray, de woordvoerder van de partij en een vriend van beiden. Dray koos voor het kamp Royal en liet vervolgens aan journalisten ’discreet weten’ dat het met Royal en Hollande helemaal mis was.

Dray vertelde zelfs dat Ségolène ’een ontgrendelde granaat’ voor de neus van François hield: „Als jij Jospin gaat halen om mij tegen te houden, dan zie je je kinderen nooit meer terug!”, zo citeert het boek Dray.

Oorzaak van de animositeit tussen Royal en Hollande was een relatie van Hollande met een andere vrouw. Bacqué en Chemin schrijven dat die affaire haar zo heeft gekwetst dat ze besloot haar eigen weg te gaan en de partij met al haar ’olifanten’ (oudgedienden zoals Laurent Fabius en Dominique Strauss-Kahn) en François Hollande de rug toe te keren. Hierbij werd ze gesteund door opiniepeilingen waarin zij alle mannen ver achter zich liet.

Royal en Hollande hebben besloten een klacht in te dienen omdat het boek een ’inbreuk op hun privéleven’ is. Julien Dray liet weten dat Bacqué en Chemin, die werken bij ’een zogenaamde kwaliteitskrant’, ’alle grenzen hebben overschreden’. Het duo reduceert ’de kandidatuur en de motivatie van Ségolène Royal tot gekrenktheid’, ’een grovere belediging is er niet’, aldus Dray.

Bacqué, die de campagne maanden van dichtbij volgde, bestrijdt dat ze aan ’riooljournalistiek’ doet. Haar boek is, zo zegt zij, een ’politiek onderzoek’. Want anders dan bij Sarkozy en Cécilia, zijn de perikelen tussen Royal en Hollande gezien de functies die zij hebben wel politiek relevant, vindt Bacqué.

Royal keert niet terug in het nieuwe Franse parlement dat volgende maand gekozen wordt, zo maakte ze gisteren bekend. Ze is voor het eerst sinds 1988 geen kandidaat in haar kiesdistrict Les Deux-Sèvres. Zij richt zich op de regio Poitou-Charentes, waar zij president is.

De stap past bij haar bezwaar tegen het verzamelen van meerdere gekozen functies, een normaal verschijnsel in Frankrijk. Het is nu de vraag of zij op deze manier de strijd om het partijleiderschap, die na haar verlies is ontbrand, kan winnen. Volgens peilingen is zij in ieder geval nog steeds de populairste socialist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden