Boek over klokkenluider Spijkers gerectificeerd

(Novum) - Het boek van journalist Alexander Nijeboer over oud-militair en klokkenluider Fred Spijkers wordt gerectificeerd. In het boek, dat vrijdag wordt gepresenteerd, komt een inlegvel waarop staat dat de schrijver afstand doet van grievende passages over oud-minister van Defensie Job de Ruiter (CDA).

Dat zijn Nijeboer, zijn uitgever en advocaat Harro Knijff van De Ruiter donderdag overeengekomen. Daardoor is het kort geding, eveneens gepland voor donderdag, van de baan. De Ruiter wilde Nijeboer voor de rechter dagen, omdat over hem grievende passages in het boek 'Een man tegen de Staat' zouden zijn opgenomen. Zo wordt gesteld dat De Ruiter zou zijn gechanteerd.

"De passages vinden onvoldoende ondersteuning in het feitenmateriaal. De auteur doet afstand van de passages en begrijpt en betreurt dat de heer De Ruiter de passages als grievend heeft ervaren", staat op het inlegbriefje. Dat komt voorin de eerste druk te liggen. Wat bij een eventuele tweede druk met de twee bewuste bladzijden gebeurt, weet een woordvoerder van uitgeverij Papieren Tijger niet.

Volkskrant-journalist Nijeboer beschrijft in het boek de strijd voor eerherstel en erkenning van Spijkers. Vrijdag wordt het eerste exemplaar overhandigd aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius. De FNV kwam enkele jaren geleden met een meldlijn voor klokkenluiders.

Munitiespecialist Rob Ovaa kwam 22 jaar geleden om het leven bij een mijnongeluk. Het ministerie van Defensie wist voor het ongeval al dat het betreffende type mijn onbetrouwbaar was. De defensieleiding stuurde voormalig maatschappelijk werker Fred Spijkers naar de weduwe om te zeggen dat haar man door eigen schuld om het leven was gekomen, maar Spijkers weigerde te liegen. Dat was het begin van een langdurige strijd van Spijkers en de weduwe Ovaa met de defensieleiding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden