Boek over boerennatuur die de grutto wel helpt

Weidevogels hebben het landschap in honderd jaar tijd sterk zien veranderen. De natte, bloemrijke graslanden waarin ze goed konden leven, hebben plaatsgemaakt voor vroeg gemaaide en sterk bemeste grasvelden.

Deze weken ligt het agrarisch natuurbeheer onder vuur. Een belangrijke adviesraad heeft aangegeven dat snippernatuur niet werkt. Staatssecretaris Dijksma geeft in de toekomst geen natuursubsidies meer aan individuele agrariërs die intensief boeren op droge grond, met behulp van kunstmest en krachtvoer.

Toch is weidelandschap nog steeds mensenwerk, zegt hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma. Zonder boeren geen grutto's, kieviten en scholeksters.

Morgen presenteren kenners een boek dat aangeeft hoe weidevogelbeheer wel effectief kan zijn. Het beschrijft de veranderingen in de landbouw. Hoe er ooit zoveel vogels op het land leefden dat niemand de moeite nam ze te tellen. En hoe intensivering daar verandering in bracht. Piersma schreef het voorwoord. "Mochten we iets van die glorieuze weilandrijkdom terug willen winnen, dan geeft dit boek een weelde aan praktische handreikingen" Het aangetaste leefgebied kan worden hersteld als boeren op de juiste manier samenwerken.

De drie auteurs hebben samen een leven lang ervaring met weidevogels. Jan van der Geld was ruim dertig jaar verantwoordelijk voor het beheer van weidevogelgebieden van Natuurmonumenten. Niko Groen was als bioloog betrokken bij onderzoek weidevogelbeheer. Ook Ron van 't Veer deed jarenlang ecologisch onderzoek.

Het boek geeft met illustraties en foto's uitleg over landschapskenmerken en geslaagde leefgebieden. Het is dus niet alleen nuttig voor boeren, maar ook voor vrijwilligers, natuurbeheerders, recreanten en wetenschappers.

'Weidevogels in een veranderend landschap - meer kleur in het grasland' is uitgegeven door KNNV en kost 29,95 euro. Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden